Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är obduktionerna av de 57 vargar som fälldes i vinterns rekordjakt klara. I klippet hör du mer om resultatet Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Obduktionerna efter vargjakten klara – få spår av inavel

Uppdaterad
Publicerad

Nu är obduktionerna efter vinterns rekordjakt på varg klara – och trots alla diskussioner om inavel är hälsoläget för de vargar som fällts gott.

Det konstaterar Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Totalt fälldes 57 vargar i de fem vargtätaste länen under vinterns jakt, 15 av dem i revir som berör Örebro län och 33 i revir som berör Värmland. Det gör jakten till den största sedan licensjakten på varg återupptogs 2010.

Och det är förhållandevis friska djur som skjutits.

– Hälsoläget är gott överlag, säger Erik Ågren, viltpatolog på SVA.

Se mer om obduktionsfynden i klippet ovan.

Få tecken på inavel

Av de genetiska förändringar som kopplas till inavel märktes inte mycket bland de undersökta vargarna. Bara två hade till exempel den medfödda testikelmissbildning som setts i stammen en längre tid.

– Vargarnas hälsa har inte förändrats så mycket över tid. De som klarar sig är de som mår bra, och det är också de som fälls i jakt, säger Erik Ågren på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.