Foto: SVT

Också ekonomichefen i Kristinehamn köps ut

Uppdaterad
Publicerad

Även Kristinehamns kommuns ekonomichef Wibecke Björkelund lämnar sitt jobb. Också hon köps ut för två årslöner.

– Det är i ett olyckligt läge som det här sker, säger oppositionsrådet Bjarne Olsson (S) till SVT.

I går kunde vi rapportera att kommundirektören i kommunen Anders Dahlén köps ut för två årslöner, närmare två miljoner kronor plus sociala avgifter.

Nu visar det sig att också ekonomichefen lämnar sitt jobb med två årslöner i avgångvederlag. Något som VF var först med att rapportera.

Björkelund hade 67 000 kronor i månadslön så prislappen för det avtalet är drygt 1,6 miljoner kronor plus sociala avgifter.

Enligt Adam Slottner (C) som är vice ordförande i kommunstyrelsen är det t f kommundirektören, Peter Eskebrink, som gjort uppgörelsen med ekonomichefen.

Beslut första dagen på jobbet

– Det är en process och det här har vi kommit fram till, säger Peter Eskebrink som tillträdde som t f kommundirektör så sent som i går.

Men två årslöner, hur är det möjligt? Är kommunen alltid så generös när någon vill sluta?

– Nej, men det här är den överenskommelse som gjorts och jag inser att det kostar en del pengar, säger Eskebrink.

Det är första dagen på jobbet och så gör du den här överenskommelsen, hur tänker du?

– Det är ju så på tjänstemannasidan att kommundirektör och ekonomichef jobbar rätt tätt ihop. Hon har kommit fram till att hon vill sluta och vi har gjort den här överenskommelsen.

Igår petades kommundirektören

I går petades kommundirektören, men då var det den politiska majoriteten som tog det beslutet.

Kommunalrådet Marie Oudin (M) sa då att det inte var någonting konstigt med att kommundirektören Anders Dahlén fick sluta på sitt jobb.

– Vi har en ny majoritet och då vill vi ha en ny kommunchef. I åtta år har han ju jobbat med våra politiska motståndare, sa hon då.

Bjarne Olsson säger att han inte förstår vad hon menar.

– En konstig kommentar, som tjänsteman ska man ju inte ha den politiska kopplingen. Det stora problemet är att vi är mitt uppe i en viktig budgetprocess och de som är förberedda och har kunskap finns inte kvar, säger Bjarne Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.