Här Mikael Jareke, biträdande kommundirektör, om det muntliga avtalet med advokaten. Foto: SVT

Muntligt avtal med advokat gick på 3 000 kronor i timmen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Karlstad har köpt advokattjänster utan upphandling, utan skriftligt avtal och med fakturor där varken timtid eller timpris framgår.

Det kan SVT avslöja.

– Vi kan konstatera att vi borde ha haft ett skriftligt avtal, säger Mikael Jareke, biträdande kommundirektör i Karlstad.

Han säger att kommunledningen ska ta till sig av SVT:s granskning. Att kommunen i fortsättningen ska teckna skriftliga avtal med de konsulter de anlitar och att de också ska kräva fakturor som är specificerade med timtid och pris per timme.

Enligt Jareke gjordes ett muntligt avtal upp med Front Advokater som anlitades i den juridiska processen om ifall kommunens stöd till CCC var otillåtet statsstöd eller ej.

Muntliga avtalet: 3000 kronor i timmen

Någon skriftlig dokumentation finns inte av vad avtalet innebär. Trots det ska en kommunjurist och kommundirektör ha attesterat fakturor på sammanlagt drygt 781 000 kronor.

Enligt Jareke är priset, som man alltså kom överens om muntligt, 3 000 kronor i timmen plus moms.

Vi har tidigare rapporterat om kommunala bolaget Karlstad Airport som köpt advokattjänster för mer än 3,6 miljoner kronor i processen att få till ett nytt miljötillstånd för flygplatsen – på löpande räkning, utan avtal och med fakturor som inte var specificerade.

Kommunen: Rimlig kritik

Nu lovar Mikael Jareke skärpta rutiner.

– Jag tycker er granskning är bra. För oss är den värdefull. Vi tar åt oss av kritiken, den är rimlig, säger han.

Den advokat som anlitats från Front Advokater vill inte vara med i någon intervju med SVT men skriver i ett mail att om kunden begär specificerade uppgifter tillgodoser advokatbyrån det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.