Politikerna är oeniga om sparkraven inom skolan på Hammarö.

Oenighet om sparkraven på Hammarö

Publicerad

Politikerna är oeniga om sparkraven inom skolan på Hammarö.

– Vi i majoriteten tror ju på att det blir de konsekvenser som beskrivs om besparingarna genomförs, säger Anders Englund (S), vice ordförande i bildningsnämnden på Hammarö.

Men oppositionspartierna har en helt annan uppfattning.

– De gör det enkelt för sig. Vi vill se fler alternativ presenterade för oss, säger Jens Meyer (MP) ledamot i bildningsnämnden.

Vi har tidigare rapporterat om sparkraven på 40 miljoner i Hammarö kommun, bara inom skolans område väntar i så fall nerdragningar på 18,4 miljoner.

Det skulle bland annat innebära att kulturskolan läggs ner liksom fritidsgården och den öppna förskolan. Utöver det stora sparkrav på andra verksamheter.

– Min bedömning är att det här blir konsekvenserna, men jag vill ju inte att det ska ske. Vi vill ju hitta lösningar så det inte blir så här. Jag vet inte om jag kan se mig i spegeln om allt det här genomförs, säger Anders Englund.

Skattehöjning

Han ser hellre en skattehöjning.

– Det här är inte förankrat i mitt parti, men personligen betalar jag gärna lite mer i skatt för att få behålla de här verksamheterna, säger han.

Han säger att sparkravet på 40 miljoner kronor ungefär motsvarar en skattehöjning på en krona.

Men det säger nuvarande oppositionen i Hammarösamverkan, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, definitivt nej till.

– Vi är emot en skattehöjning, det är inte det första vi behöver göra. Vi vill se en total översyn av den ekonomiska situationen i kommunen, säger Jens Meyer (MP).

Oeniga

Politikerna i bildningsnämnden kunde inte komma överens när frågan togs upp på måndagen. Oppositionens företrädare reserverade sig, de var inte beredda att godkänna konsekvensbeskrivningen.

Det är så småningom kommunens budgetberedning som ska ta ställning till sparkraven.

– Men situationen är absurd, vi vet ju inte ens vilka partier som ska styra kommunen de närmaste åren, säger Anders Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.