Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärare på skolor i Karlstads kommun får nu en kurs i inrymning – alltså hur man ska agera om en våldsperson försöker tränga sig in i skolan. Foto: SVT

Ökad risk för skolattacker även i Sverige – lärare i Karlstad utbildas

Publicerad

Flera skolattacker har inträffat i Sverige de senaste åren. Bland annat en i våras när två gymnasielärare dödades i en attack mot en gymnasieskola i Malmö. Nu förstärkts skolornas säkerhetsarbete, bland annat i Karlstad där lärare på grundskolan nu utbildas i PDV – pågående dödligt våld.

Att jobba förebyggande med säkerhet när det gäller till exempel brand är vanligt. På senare år har även flera kommuner börjat utbilda lärare och övrig skolpersonal i så kallad inrymning – alltså hur man ska agera om en våldsperson försöker tränga sig in. Något all skolpersonal inom Karlstad kommun nu också får lära sig.

– Vi måste vara förberedda att det kan hända saker i våra skolor som vi kan hantera på ett bra sätt, säger Marty Lundin, säkerhetssamordnare på Karlstads kommun.

200 lärare utbildades

En av de närmare 200 lärare som satt i publiken vid den första föreläsningen som hölls under en studiedag på Norrstrandsskolan i Karlstad var Emelie Front, mellanstadielärare på Herrhagsskolan i Karlstad.

– Jag tycker det är jättebra och ser fram emot den praktiska övningen till våren, säger hon.

Upptäcka och avskräcka

Tanken med utbildningen är att personalen ska få verktyg för att bättre kunna hantera en väpnad attack mot en skola. Det handlar om alltifrån att upptäcka och avskräcka ovälkomna personer på skolan till att försvåra en inträngning i lokalerna.

Om skolpersonalen agerar så att man fördröjer händelseförloppet, ökar chansen att polis och räddningstjänst ska hinna komma på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.