Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora Enso i Skoghall. Arkivbild Foto: SVT

Ökad smittorisk under underhållsstoppet i Skoghall

Publicerad

Den här veckan genomför Skoghalls bruk årets underhållsstopp med närmare 1 000 hitresta reparatörer utöver brukets egna 700 arbetare. Det blir mycket folk på bruket den närmaste tiden. Coronapandemin gör att servicearbetet i år måste ske under mycket speciella former.

– Vi försöker hålla i sär vår egen personal och entreprenörerna, säger Marie Morin, platschef på Skoghalls bruk.

– Vi har speciella ställen, där man ger tillträde till fabriken, för att hålla distans. Vi har väldigt många hygienstationer med tvättmöjligheter och sprit för handtvätt.

Det blir separata ut- och inpassager på fabriksområdet och hämtmat i stället för restauranger och matsalar för att inte få en klustersmitta. Särskilda coronavärdar ska hjälpa till att hålla hygien och social distans.

– Det värsta som skulle kunna hända är att vi får en olycka eller en klustersmitta, säger Marie Morin, det hoppas jag verkligen att vi inte får.

Smittskyddsläkaren om förberedelserna

Men smittoriskerna finns också efter arbetstid. Avskräckande exempel finns ju bland annat från Gällivare där den stora samlingen av servicearbetare medförde stora smittorisker.

– Om många människor, som kommer från olika håll samlas på en plats, så finns det en viss ökad risk. Men företaget verkar ha gjort bra och noggranna förberedelser och försökt få till bra överenskommelser med sina underleverantörer., säger Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

– Vi har jobbat mycket ihop med kommunen. Alla restauranger här har informerats, säger Marie Morin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer