– Vi försöker hålla i sär vår egen personal och entreprenörerna, säger Marie Morin, platschef på Skoghalls bruk.
– Vi har speciella ställen, där man ger tillträde till fabriken, för att hålla distans. Vi har väldigt många hygienstationer med tvättmöjligheter och sprit för handtvätt.
Det blir separata ut- och inpassager på fabriksområdet och hämtmat i stället för restauranger och matsalar för att inte få en klustersmitta. Särskilda coronavärdar ska hjälpa till att hålla hygien och social distans.
– Det värsta som skulle kunna hända är att vi får en olycka eller en klustersmitta, säger Marie Morin, det hoppas jag verkligen att vi inte får.
Smittskyddsläkaren om förberedelserna
Men smittoriskerna finns också efter arbetstid. Avskräckande exempel finns ju bland annat från Gällivare där den stora samlingen av servicearbetare medförde stora smittorisker.
– Om många människor, som kommer från olika håll samlas på en plats, så finns det en viss ökad risk. Men företaget verkar ha gjort bra och noggranna förberedelser och försökt få till bra överenskommelser med sina underleverantörer., säger Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén.
– Vi har jobbat mycket ihop med kommunen. Alla restauranger här har informerats, säger Marie Morin.