Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pandemin har försvårat utbildningen av nya sjöräddare, berättar Robert Selling. Foto: SVT

Ökat båtintresse – fler sjöräddningsinsatser

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har fler valt att semestra till sjöss. I takt med att intresset för båtliv ökar så måste också sjöräddningssällskapet rycka ut på fler insatser.

Robert Selling, stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet Hammarö, anser att fler bör utbilda sig i sjövett och säkerhet.

– Det gäller inte bara de som är nybåtsägare utan även de som haft båt ett tag.

Insatserna handlar för det mesta om båtar som fått motorhaveri eller gått på grund. I området kring Norra Vänern är det Hammarö som haft flest uppdrag. I år har de fram till mitten av juli haft fler än förra.

Robert Selling uppmanar alla båtförare att planera sin tur väl, kontrollera utrustningen före avfärd, och framör allt: använda flytväst.

I klippet ovan berättar han hur många larm Sjöräddningssällskapet i Hammarö brukar åka på, och om deras satsning till hösten.

– Vi såg en stor uppgång i början av pandemin och det har varit liknande nivåer i år. Säsongen började dock något senare i år i flera delar av landet, säger Niklas Jendeby,  kommunikationsledare för Sjöräddningssällskapet.

                  Räddningstjänstuppdrag           Förebyggande uttryckning            Sjuktransport

2021:                                         498                                           1607                          286                                                      

2020:                                         508                                           1798                          239

2019:                                         422                                             952                          218

Siffrorna avser perioden 1 jan – 30 juni respektive år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer