Pandemin har försvårat utbildningen av nya sjöräddare, berättar Robert Selling. Foto: SVT

Ökat båtintresse – fler sjöräddningsinsatser

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har fler valt att semestra till sjöss. I takt med att intresset för båtliv ökar så måste också sjöräddningssällskapet rycka ut på fler insatser.

Robert Selling, stationsansvarig för Sjöräddningssällskapet Hammarö, anser att fler bör utbilda sig i sjövett och säkerhet.

– Det gäller inte bara de som är nybåtsägare utan även de som haft båt ett tag.

Insatserna handlar för det mesta om båtar som fått motorhaveri eller gått på grund. I området kring Norra Vänern är det Hammarö som haft flest uppdrag. I år har de fram till mitten av juli haft fler än förra.

Robert Selling uppmanar alla båtförare att planera sin tur väl, kontrollera utrustningen före avfärd, och framör allt: använda flytväst.

I klippet ovan berättar han hur många larm Sjöräddningssällskapet i Hammarö brukar åka på, och om deras satsning till hösten.

– Vi såg en stor uppgång i början av pandemin och det har varit liknande nivåer i år. Säsongen började dock något senare i år i flera delar av landet, säger Niklas Jendeby,  kommunikationsledare för Sjöräddningssällskapet.

SSRS insatser i siffror, hela landet:

                  Räddningstjänstuppdrag           Förebyggande uttryckning            Sjuktransport

2021:                                         498 1607 286                                                      

2020:                                         508 1798 239

2019:                                         422 952 218

Siffrorna avser perioden 1 jan – 30 juni respektive år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.