Därför dumpade Socialdemokraterna de gamla samarbetspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Och därför sprack alliansen i Årjäng. Foto: SVT

Ökning av blocköverskridande samarbeten i länet

Publicerad

Årjäng är en av flera kommuner i länet där Socialdemokraterna och Centerpartiet gjort upp om makten.
– Samtalen med centern blev bättre ju längre vi pratades vid, vi orkade lyfta alla de tunga frågorna och såg att vi hade en samsyn, det känns bra, säger Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng.

Medan Centerpartiets företrädare Anette Eriksson, som nu tillträder som kommunalråd på deltid, förklarar varför det inte blev ett alliansstyre i Årjäng.

– Vi kunde inte komma överens med de övriga allianspartierna, säger hon.

Överraskande uppgörelse

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet var överraskande, också för partiernas egna företrädare.

– Jag var tämligen överraskad, jag var rätt inställd på att bli veterinär igen, säger Daniel Schützer.

I de värmländska kommunerna finns efter valet samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet också i Sunne, Torsby, Kil och Forshaga. I några av kommunerna tillsammans med andra partier.

– Centern är ju ett mittenparti, alla partier drar sig mot mitten för att samla väljare och då blir det ganska lika politik, säger Anette Eriksson.

Liknande samarbete

Schützer vill se liknande samarbete på riksnivå för att få till en ny regering.

– Det hade jag gärna sett redan förra mandatperioden.

Daniel Schützer föreslår en regering med Centerpartiet, Liberalerna, Sockialdemokraterna och eventuellt Miljöpartiet.

– När de kommer överens kommer de att få igenom varenda förslag i riksdagen. Antingen lutar man sig vänsterut eller högerut, oavsett vilket har man en majoritet.

Medan Anette Eriksson säger att hon helst vill se en alliansregering.

– Men vi måste ju få en bra regering som får igenom sina beslut så jag är nog öppen för överskridande samarbete också, bara det blir bra, säger hon.

Fler arvoderade politiker

Samarbete över blockgränsen i kommunerna innebär fler arvoderade politiker i kommunerna. I Årjäng blir till exempel Anette Eriksson kommunalråd till 25 procent vid sidan om heltidsrådet Daniel Schutzer. Dessutom får Kristdemokraterna ett oppositionsråd på 25 procent.

– På totalen kostar Årjängs kommuns politiker klart under medel så att det är inget vi behöver skämmas för, säger Daniel Schützer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer