Oliver har jobbat hela sommaren på Zynapp, men har inte fått ut någon lön. Foto: SVT

Oliver 25: ”Jag känner mig lurad”

Uppdaterad
Publicerad

25-årige Oliver Paschetto Jensin är en av de anställda som begärt It-bolaget Zynapp i konkurs. Han tyckte att han dragit rena vinstlotten när han fick en sommaranställning på företaget direkt efter examen på Karlstads universitet.

– Jag tänkte wow, ett stort tech-bolag som ska bli större än Facebook! Det lät för bra för att vara sant. Och det var det ju.

Oliver Paschetto Jensin är mycket besviken över sin första arbetslivserfarenhet efter examen i kommunikationsvetenskap.

En hel sommars arbete – men ingen lön.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

– Det kändes helt fantastiskt först. Jag skulle visserligen få lite mindre lön över sommaren, men om det gick bra kunde det leda till en riktig anställning.

Ingen lön – oron spred sig

Men några pengar kom inte in på lönekontot under sommaren, vare sig för honom eller någon annan av de Zynapp-anställda.

Och i takt med att lönen uteblev spred sig oron på arbetsplatsen.

– Det kom aldrig någon information och ledningen svarade aldrig när man försökte kontakta dem. Det blev helt tomt i de kanaler där vi kommunicerade. Man kunde inte få tag på någon.

Begärde konkurs

Till slut tröttnade både han och flera andra på att vänta. Hittills har fem anställda och två konsulter begärt Zynapp i konkurs.

Efter en sommar utan lön väntar nu ett helt annat arbete för Oliver Paschetto Jensin.

– Jag har slut på pengar så jag får gå tillbaka till ett jobb jag haft förut i väntan på nåt annat. Det blir att servera, städa och plocka disk. Sådant som man kanske inte förväntar sig att man ska göra när man har tagit en examen i kommunikationsvetenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet