Olyckan ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen som blev påkörd av en rallybil klarade sig med endast en fraktur men rallyledningen ser allvarligt på det hela och ska utreda olyckan.

Olyckan skedde snabbt. På bara nån sekund hade polske chauffören Michal Solowows bil kört på en snövall, volat 360 grader och träffat en fotograf som stått bredvid vägen, utanför anvisat område. På 15 minuter var både ambulans och rallyts egna räddningsbil på plats. Fotografen kördes snabbt till sjukhuset i Karlstad där det konstaterades att han hade fått en fraktur

– Det har, efter omständigheterna, gått jättebra. Det hade ju kunnat sluta på värsta tänkbara sätt, det hade kunnat sluta med dödsfall, säger Stig Rune Kjernsli, säkerhetsansvarig på Rally Sweden .

Att någon blir påkörd under rallyt är väldigt ovanligt och har under Stig Rune Kjernsli sju år inte inträffat. Rallyledningen ska nu försöka utreda hur olyckan gick till genom att prata med både föraren och funktionärer.

– Det är väldigt otäckt. Vi har pratat om det många gånger, speciellt med fotografer och även publik, att de måste se efter varandra och hålla ihop. Närmsta åskådaren kan vara den bästa vakten vi har där ute, säger Stig Rune Kjernsli säkerhetsansvarig på Rally Sweden.

Fotografen stod på ett område som inte var anvisat till fotografer, men som ändå inte var avspärrat. Rallyledningen säger att det i nuläget verkar som alla säkerhetsrutiner följts till punkt och pricka och tycker inte att man kan spärra av alla områden som kan vara potentiella riskzoner.

– Det är det som är det svåra med rally. Vi har över 30 mil vägar som vi åker på och att ha avspärrningar på varenda meter går inte. Det finns en viss risk med rally och den måste både publik och media vara medveten om och det tror jag att de är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SwedenRally2015

Mer i ämnet