Omar beskrevs som en ”hotfull besökare” på universitetets Facebooksida

Uppdaterad
Publicerad

”En besökare har uppträtt hotfullt på universitetet”. 

Så beskrevs vapenlarmet på Karlstads universitet på deras Facebooksida.

I samband med vapenlarmet på Karlstads universitet den 7 april var ett stort antal poliser på plats på universitetet och genomsökte campus.

För att förklara händelsen publiceras ett inlägg på universitets Facebooksida, där det beskrevs att ”en besökare uppträtt hotfullt på universitetet under torsdagseftermiddagen”.

”Var vittnenas upplevelse”

– Den formuleringen var baserad vittnesuppgifter och hur de upplevt situationen. Det borde vi ha skrivit – att formuleringen utgick från deras upplevelser, säger Marie Rosenlind, kommunikationschef på Karlstads universitet.

Larmet om ett misstänkt vapen – som i själva verket var en mobiltelefon – inkom till polisen vid 15:30. Vid 16:10 gör polisen ett tillslag hemma hos Omar och Alexander.

Polisen kommunicerar två timmar senare ut ett meddelande till allmänheten om vapenlarmet. De beskriver att de ”har genomfört en del utredningsåtgärder utan att hitta något som tyder på att de båda personerna har begått något brott men man skriver en anmälan om grovt brott mot vapenlagen för att utreda saken vidare.”

Väntade på officiella uppgifter från polisen

Det ursprungliga inlägget om en besökare som upprätt hotfullt fick ligga kvar på Karlstads universitets Facebooksida till dagen efter.

Marie Rosenlind beskriver att man väntat till det att polisen ringt och meddelat säkerhetschefen på universitetet att förundersökningen kommer läggas ner, innan de ändrade formuleringen.

– Men ser att vi kunde haft en bättre dialog med polisen kring händelsen och tajta till informationskedjan.

Bestämdes tidigt att förundersökningen skulle läggas ned

För polisen stod det nämligen tidigt klart att ärendet skulle läggas ned.

-  Det stod klart för förundersökningsledaren under kvällen. Sedan tar det ett tag innan det registreras, säger Mats Öhman, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

Studentkåren: ”Vill lyfta frågan om rasprofilering”

Karlstads universitets studentkår har gjort ett uttalande om händelsen, där de riktar kritik mot kommunikation från universitetet kring händelsen.

– Vår kritik handlar inte om universitets beslut att kontakta polisen. Vi vill också lyfta frågan om rasprofilering och att personal och elever utbildas i frågan. Vi vill även att detta specifika ärendet utreds få frågan om hur man får en mobiltelefon till ett vapen kvarstår.

Även Omar och Alexander har tänkt att rasprofilering kan ha spelat in i händelseförloppet.

– Hade detta hänt om jag gick in med min telefon i handen?, undrar Alexander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.