Felaktigt vapenlarm – polis med dragna vapen stormade studenternas lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

När Omar Azar gick in på universitet för att hämta en kvarglömd laddare trodde en anställd att Omars mobil var en pistol. Senare samma dag rusar flera poliser in med dragna vapen hemma hos honom och pojkvännen Alexander Sandström.

– Först ser vi från fönstret hur poliser står runt vår bil och tittar in i den med ficklampa. Vi vet ju att vi inte har gjort något så vi klär på oss för att gå ut och fråga dem vad som händer, säger Alexander.

Men när de öppnar ytterdörren står sju poliser redan i trapphuset. De rusar in i lägenheten med höjda vapen. Något som NWT var först med att rapportera om.

Paret kroppsvisiteras

Polisen gör en husrannsakan, kroppsvisiterar och förhör dem. Det dröjer inte länge innan misstankarna avskrivs. De får då veta att det inkommit ett vapenlarm från Karlstads universitet. När Omar var och hämtade laddaren såg en anställd honom gå genom korridoren med en mobiltelefon i handen – och misstog telefonen för en pistol.

Besvikna på universitetet

Alexander och Omar upplever sig traumatiserade efter händelsen och anser inte att Karlstads universitet velat ta avstånd från misstaget som skedde.

– Säkerhetschefen menar att man agerat riktigt och sa att samma sak skulle kunna ske igen imorgon. Det känns inte längre tryggt att vara på universitetet, säger Omar.

”Studenternas säkerhet viktigast”

Universitets säkerhetschef Jan Gambring menar att personen som lämnat vittnesuppgifterna varit säker på sin sak.

– Får man in så pass allvarliga uppgifter måste man agera snabbt. Studenternas säkerhet är det viktigaste för oss. Men det är naturligtvis djupt olyckligt att en person blivit oskyldigt utpekad.

Hör om incidenten på universitetet och säkerhetschefs Jan Gambring kommentera hanteringen av vittnesuppgifter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.