Den avstängda Sundbron i Hagfors kan bli del av en turistled om Klarälvsbanan byggs ut. Hör Boo Westlund (OR) och kommunalrådet Jens Fischer (OR) berätta mer om planerna i klippet. Foto: SVT

(OR) vill förlänga Klarälvsbanan in till Hagfors

Publicerad

Vad som kommer att hända med den avstängda Sundbron i Hagfors är oklart. Inför en eventuell renovering eller rivning vill partiet Oberoende Realister nu utreda olika alternativ där bron skulle kunna bli en del av en turistled om Klarälvsbanan förlängs från Uddeholm till Hagfors.

Sundbron är en del i ett populärt gångstråk och är en färdväg för boende till och från jobbet. Bron akutstängdes i maj då den var i för dåligt skick och en renovering krävs för att den ska kunna öppnas igen. 

Men innan styrande politiker ska fatta beslut i frågan vill Oberoende Realister utreda flera förslag.

– Vi har ju gått till val på att utveckla kommunen och skapa framtidstron. Knyter vi ihop Klarälvsbanan, som idag slutar i Uddeholm, med tätorten Hagfors blir det i sig ett turistprojekt, säger Boo Westlund (OR), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fem kilometer gång- och cykelväg

I huvudsak handlar det om att förlänga Klarälvsbanan från Uddeholm till Hagfors tätort, en sträcka på cirka fem kilometer. En utbyggd gång- och cykelväg kan dras på olika sätt men om den går via Sundbron krävs det antingen en renovering på cirka åtta miljoner kronor eller att bron ersätts med en ny bro som beräknas kosta runt 20 miljoner kronor, enligt kommunen.

– Om vi kan få till en gång- och cykelväg så finns det chanser till medfinansiering upp till 50 procent av kostnaden, vilket vi också fått för vissa andra projekt vi haft i kommunen, säger Jens Fischer (OR).

Hör Jens Fischer (OR) och partikollegan Boo Westlund (OR) berätta mer om planerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.