– Alla nytänkande förslag och ansökningar är välkomna, säger Marcus Smedman, infrastrukturstrateg vid Region Värmland. Foto: SVT

Regionen om planerna på turistled: ”Låter intressant”

Publicerad

Partiet Oberoende Realister i Hagfors vill utreda olika förslag om att bygga ut Klarälvsbanan från Uddeholm till Hagfors centrum. Bland annat vill man titta på möjligheterna att få delfinansiering för gång- och cykelbanan från regionen.

– Jag tycker att det låter intressant men det går inte att lämna något närmare besked än så i dagsläget, säger Marcus Smedman, infrastrukturstrateg vid Region Värmland.

En del medel ur regionens länsplan går till kommuner som statlig medfinansiering till bland annat cykelvägar. Ansökningsförfarandet är ettårigt och är det flera sökande är det de bästa kandidaterna som beviljas medel.

Storleken på den statliga medfinansieringen brukar ligga på runt 50 procent av kostnaden vid mindre projekt och lägre vid större projekt.

– Generellt brukar projekt som bedöms leda till ökad vardagscykling för ett hållbart resande vara prioriterat, till exempel resor till skola, koppling till kollektivtrafik, fritidsaktiviteter och arbete, säger Marcus Smedman.

Förslag är välkomna

Formellt är det Trafikverket som slutligen beslutar om statsbidraget.

– Vi får avvakta och se vad Hagfors kommun tycker är bäst samt se om de kommer in med någon ansökan. Men alla nytänkande förslag och ansökningar är välkomna, säger Marcus Smedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.