Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör områdespolisen Anders Ärlandsback om ökningen av orosanmälningar: ”Vi har förändrat arbetssätt”. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Orosanmälningar ökar i östra Värmland – polisen jobbar mer riktat mot ungdomar

Publicerad

Antalet orosanmälningar ökade för samtliga kommuner inom lokalpolisområde Kristinehamn under 2022. Där använder sig polisen av en områdespolisgrupp som jobbar mer riktat mot ungdomar.

– Jag ser det som positivt att vi inom polisen är aktiva och lämnar över uppgifter som andra kan följa upp, säger Anders Ärlandsback, gruppchef för områdespolisgruppen.

Gruppen bildades i början av 2021 och tanken är att poliserna ska jobba mer riktat mot ungdomar samt brottsförebyggande i lokalpolisområdets kommuner – Kristinehamn, Filipstad och Storfors. Anledningen till att polisen startade satsningen var för att man såg ett behov i Filipstad.

– Vi har sett behovet under en längre period, men satsningen blev nog möjlig med att vi har vuxit i resurser också, säger Anders Ärlandsback.

Tuffare miljö för unga

Under 2022 gjordes 3013 orosanmälningar inom polisområde Kristinehamn, vilket är 327 anmälningar fler än under 2021. Polisen tror att områdespolisgruppen är en av anledningarna till ökningen av orosanmälningar inom lokalpolisområdet. En annan anledning är även att de ser en tuffare miljö för ungdomar.

– Vi ser mer och mer att man blir drogliberal tidigt i åldrarna, säger Anders Ärlandsback.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.