Foto: SVT

OS-i tuppgalning avgörs under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att ha höns växer stort i Värmland. Det säger John-Åke Svensson som är ordförande i Wermlands rasfjäderförening. På lördag ordnar föreningen en marknad i Halla och då avgörs OS-i tuppgalning. Man räkar med mellan sex och åttahundra besökare, och tuppgalningstävlingen brukar vara populär.

När man kommer hem till John Åke Svensson idylliskt belägna gård i Grums norra kommundelar möts man av fjäderfä av alla de slag, högt och lågt. Förutom ett femtontal olika raser av höns finns här bland annat kalkoner, gäss och emu som han föder upp.

– Det är väldigt intressant med höns. Man kan ju styra aveln på ett helt annat sätt än med hundar och katter tillexempel, säger han.

Allt fler vill ha höns

Som ordförande i Wermlands fjäderfäförbund har han märkt att intresset för att ha höns ökar stort.

– Det växer kollosalt mycket. Under mina 50 år har det aldrig varit så här stort. Alla vill ha höns nu, säger han.

Vad ökningen beror på har han ingen riktig bra förklaring till. Kanske, menar han, är det att vi nu har glömt larmen om fågelinfluensan i början av 2000-talet.

Men det stora intresset märks tydligt, inte minst vid olika tillställningar. Till marknaden i Halla på lördag som föreningen anordnar räknar man med flera hundra besökare som bland annat kommer för att se OS i tuppgalning.

Då tävlar tuppar från olika ursprungsläder om vem som kan gala flest gånger på 20 minuter. Den här typen av tuppgalningstävlingar brukar förekomma på marknader och enligt John-Åke kan det bli ett rejält galande.

– Det brukar egga varandra, så alla brukar gala. Och när de väl kommer igång kan de gala väldigt tätt.

Kan någon knäcka Japan?

Under för OS som vi genomförde på torsdagen var det dock ganska tyst i burarna. Av de sju tupparna i tävlingen är det egentligen bara Japan och Indien som verkar vilja vara med och tävla.

Och tillslut stod Japan där som överlägsen segrare.

– Han är i bäst form helt enkelt. Eller så är det vädret som påminner honom om Japan, skrattar John Åke.

Återstår att se om formen kan konserveras, om han ens får komma med i truppen vill säga.

– Han stärkte sina chanser rejält i allafall, säger John-Åke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.