Varje vår omvandlas det torra fjolårsgräset till en potentiell brandrisk. Foto: Jørn Bærheim/TT

Ovanligt läge: Stor risk både för gräs- och skogsbrand

Publicerad

Det råder just nu både stor risk för gräsbrand och extremt stor risk för skogsbrand i Värmland. Det är en ovanlig situation, skriver Räddningstjänsten i Karlstadsregionen på sin Facebooksida.

Räddningstjänsten fortsätter med att skriva att fjolårsgräset antänds lätt med risk för snabb spridning och ju mer sol, värme och vind, desto större risk för brand. Av den anledningen uppmanas värmlänningarna att avstå från att elda utomhus, trots att inget officiellt eldningsförbud råder.

För mer information, se Räddningstjänsten Karlstadsregionens hemsida.

Vad är ”eldningsförbud”?

Visa

När det är mycket torrt i skog och mark kan länsstyrelsen besluta om eldningsförbud. Eldningsförbud kan vara lokalt men i Värmland gäller det oftast hela länet.

Vid eldningsförbud är all eldning med öppen låga utomhus förbjuden. I vissa fall får du använda kol- eller gasolgrill på din villatomt, om inte tomten ansluter till skog. Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder och ska undvikas helt vid eldningsförbud.

Eldningsförbudet grundar sig på SMHI:s brandriskprognos och hävs så snart brandrisken har sjunkit och befinner sig på en låg stabil nivå.

Så vet du om det är eldningsförbud

  • Beslut om eldningsförbud läggs ut på länsstyrelsens webbplats. Länsstyrelsen annonserar också i lokaltidningarna.
  • En rödgul flagga hissas vid våra brandstationer.
  • Upplysningar om eldningsförbud lämnas av SOS Alarm på telefonsvarare 054-15 50 15.

Källa: Räddningstjänsten Karlstadsregionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer