Tre män från västsverige sitter häktade – misstänkta för vishing-bedrägeri mot värmlänningar. Foto: SVT Grafik/SVT

Över 50 misstänkta i penningtvätthärva

Publicerad

När det gäller vishing-bedrägerier är det ofta svårt att komma åt de skyldiga, men de som tvättar och tar ut pengarna är lättare att spåra. Nu sitter tre västsvenska män i 20-årsåldern häktade för bland annat penningtvätt i samband med tio fall av vishing-bedrägerier mot värmlänningar.

Om de tre huvudmännen bär högsta ansvaret för bedrägerierna är ännu inte klarlagt.

Sammanlagt har mindre belopp förts över till ett 50-tal personer som sin tur tagit ut pengarna i kontanter åt gärningsmännen. På så vis kan bedragarna ha pengarna i handen bara timmar efter att offrens konton har tömts.

– I septembermånad anmäler en målsägande att han blivit hotad med pistol och tvingad att ta emot pengar som senare visade sig var från ett bedrägeri, säger åklagare Henrik Lundh.

Omfattande utredning

Utredningen är omfattande och utöver de tre huvudmännen från västsverige kan alltså ytterligare 50 personer komma att åtalas för penningtvätt trots att de nekar till brott.

– I och med att man tar emot pengar som jag menar att man förstår kommer från ett bedrägeri så blir man misstänkt för penningtvättsbrott. I många fall tror jag att de kommer att åtalas och att det kommer att prövas ifall de ska ansvaras för det här, säger Henrik Lundh.

”Flesta är myndiga men ganska unga”

Det varnas för att man utnyttjar barn till den här typen av brott att ta emot pengar. Vad är det för ålder på de här femtio personerna?

– De allra flesta är myndiga men ganska unga. I något fall finns det personer som är mellan 15-18 år, säger Henrik Lundh.

Hur ser det ut för de brottsoffer som är värst drabbade?

– Det är ju så att det en del har blivit av med belopp som överstiger en halv miljon och i några fall så har båda makarna drabbats så att man har lyckats lura av sig pengar från båda. Ofta får man ersättning från sin bank om man anmäler det och beskriver vad som har hänt men det är inte i alla fall som man får det, säger Henrik Lundh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vishing-bedrägerier

Mer i ämnet