”Överallt är det tummen upp”

Uppdaterad
Publicerad

Han är aktuell med ståuppshowen Drömmen om Amerika, som kommer till Karlstad nästa vecka, och 2012 blev han vald till årets manliga komiker. Vi pratar om Malmöiten som ser sig själv som en värmländsk produkt.

Basen är gamla Filadelfiakyrkan i urvärmländska Sunne. Därifrån drar han ut på turnéer runtom i landet.

– Det var först när jag hamnade i Sunne som jag kände att det här är ju liksom den bästa platsen att vara i hela världen, för att det är så otroligt kreativt. Du kan gå in i järnaffären och säga att ”jag funderar på att bygga en stor skulptur”. ”Det tycker jag är en skitbra idé, tummen upp”, säger Kristoffer Appelquist på karlstadmål.

Fredagsreportaget

– Överallt är det tummen upp, vad man än vill göra, berättar han.

20 år gammal kom han till Värmland, och sedan några år bor han med familjen i den gamla kyrkan i Sunne. Och det har hänt en del här. En egen talkshow, till exempel. Hemma i före detta kyrksalen, Hemma hos Appelquist. Och det är nåt speciellt med Sunne.

– När jag gjorde min första föreställning gick jag till tryckeriet och sa ”du, jag vill trycka upp affischer, vad kostar det om jag trycker upp 50 stycken?” Då sa han ”du kan få affischerna. Den här gången gör jag dem till dig.” Så var det hela tiden, säger han.

Nu är det showen Drömmen om Amerika som gäller. Och till hösten planerar han nya avsnitt av talkshowen hemma hos Appelquist. En show som det krävdes vissa förberedelser inför. Han är en ”doer”. En entreprenör som samlar människor omkring sig och får saker att hända.

– Det är väl sprunget ur att jag har vuxit upp i en miljö där ingenting gick. ”Antingen fixar kommunen en teater åt oss eller så har vi ingen teater.” I stort sett tänkte man: ”varför kommer aldrig kommunen hit och diskar, hur tänker kommunen nu? Min cykel är olåst, hur tänker kommunen nu?”

– Jag överdriver jättemycket, men för mig var det upp hit, säger han och pekar under näsan.

Och så blev det alltså Värmland.

– När folk säger så här till mig: ”vad kul att du har flyttat hit, att du som jobbar med TV och underhållning har valt att flytta hit”, så vill jag verkligen vända på det och säga att jag hade aldrig kunnat jobba med det, hade aldrig kunnat testa mina drömmar eller våga kasta mig ut om jag inte hade bott här, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsreportaget

Mer i ämnet