”Det är vatten överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Dammen vid Niklasdamm strax norr om Kristinehamn har svämmat över efter att väderkaoset nu nått Värmland. Stora problem med avstänga vägar och tågtrafiken står still.

I Kristinehamns centrum är många av butikerna översvämmade och delar av torget står under vatten. Strandskolan har fått stänga och eleverna ska enligt uppgift ha evakuerats.

Räddningstjänsten lyckades under förmiddagen få loss en man som satt fast i en bil i meterhögt vatten längs vägen i Broby i Kristinehamn. Enligt räddningsledare Peter Backman har mannen inte fått några livshotande skador. Räddningstjänsten har haft fullt upp under förmiddagen men de mest akuta ärendena är avklarade för tillfället.

Översvämningar i Kristinehamn

– Det är svårt att avgöra vad vi ska inrikta oss på nu. Det är ju vatten överallt. Det är tråkigt för alla husägare som är drabbade. Det kom ju över 100 millimeter regn på ett par timmar så det klart att det blir stora vattenmängder, säger Peter Backman.

Flera gator översvämmade

Under natten och morgonen har det varit översvämningar på området Strand i Kristinehamn och många källare är vattenfyllda. Räddningstjänsten jobbar med att försöka pumpa ut vattnet ur de drabbade fastigheterna.

Flera gator i Kristinehamn är översvämmade. På Monsunvinden flyter vattnet fram i strida stömmar när vår fotograf på plats filmar kaoset. Ringvägen och Forsgatan är också översvämmade.

Damm översvämmad

Dammen vid Niklasdamm strax norr om Kristinehamn har svämmat över och Peter Backman, insatsledare vid Bergslagens räddningstjänst, säger att stora vattenmängder kommer norrifrån och trycker på mot E18 och Kristinehamn. Dammen är tillflöde till Varnan som flyter mellan de båda torgen i Kristinehamn.

Trafikverket meddelar att flera sträckor av E18 påverkas av vattenmassorna och delar av vägen är avstängd. Även väg 26 från Solbackenmotet till Hedebotten, väg 761 från Väse k:a till Berg, väg 762 och väg 767 är avstängda. Väg 571 vid Rör har rasat. Vilka sträckor som påverkas ser du här.

Vårt team från Värmlandsnytt satt på morgonen fast på väg 767 mellan Karlstad och Kristinehamn där vägen är översvämmad.

– Det är helt översvämmat. Bilar vänder tillbaka. Det rinner över vägen och vi vågar inte köra fram här, säger vår reporter Karin Mannberg.

Flera trafikolyckor

Flera trafikolyckor har skett i området. Vägtrafikanter uppmanas av Trafikverket att ta det försiktigt.

Tågen förbi Kristinehamn är också inställda vilket påverkar den regionala tågtrafiken och fjärrtågen mellan Oslo/Karlstad och Stockholm. Ersättningsbussarna från Kristinehamn går med reducerad hastighet på grund av de stora regnmängderna. Järnvägsundergången vid Mariebergsområdet är vattenfylld. Också busstrafiken i Kristinehamn påverkas och vissa av stadsbussarna är helt inställda.

Enligt Trafikverket fick Räddningstjänsten under tidig förmiddag evakuera ett av Tågkompaniets tåg i Ölme på grund av osäkerheten om banvallens skick.

Över 300 av Fortums kunder i Ölme var under förmiddagen strömlösa men de flesta hade strömmen tillbaka vid lucnhtid. Här ser du aktuella strömavbrott.

Förutom regnet åskar det också och blixten slog ner i en villa i Ölme strax efter kl 7.

Begränsad framkomlighet på E18 gör att Landstingets ambulanser har svårt att att sig fram och patienter får i stället köras till Örebro och Karlskoga. Landstinget meddelar att man också vid akuta ärenden har tillgång till en bandvagn för att ta sig fram.

Klass 1-varning

Ett 30-tal fastigheter i Väse, främst norr om Storgatan, är översvämmade och kommun och räddningstjänst är på plats för att pumpa undan vatten ur dagvattenbrunnar och hjälpa fastighetsägare att pumpa ur vatten ur källare. Där har också ett 30-tal av Fortums kunder varit utan ström under hela förmiddagen.

Här hittar du Karlstad kommuns råd till fastighetsägare vid källaröversvämningar.

SMHI har nu också utfärdat en klass 1-varning för södra Värmland som gäller risk för rikligt med regn, över 35 mm och inslag av åska under torsdagsdygnet.

Karlstad kommun avråder nu alla boende i Väse från att använda toaletter och duschar. Detta eftersom avloppsledningarna är överbelastade på grund av det kraftiga regnet. Om vattnet inte hinner undan finns risk att det tränger tillbaka in i fastigheterna varnar kommunen.

– Vi måste se att vattnet sjunker undan i ledningarna så att vi kan ta emot mer vatten. Vi hör av oss så fort vi vet, säger Stefan Björkman på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

Från Kristinehamns kommun uppges att man har en bandvagn tillgänglig för att hjälpa till om det skulle behövas. Man meddelar också allmänheten kan hämta sandsäckar på Räddningstjänsten Brandkårsvägen 2. För Väseborna går det att hämta sandsäckar vid fotbollsplanen vid Guståsgatan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet