Magnus Bolmenäs från räddnignstjänsten i Kristinehamn ledde dagens övning på Hacklehemsskolan, där en skolskjutning iscensattes. Foto: SVT

Övning: Skolskjutning i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

På Hacklehemsskolan i Kristinehamn övade polis, ambulans och räddningstjänst tillsammans på att hantera en skolskjutning.

– Man ser en ökad hotbild, vi vet ju inte när det blir verklighet, säger Magnus Bolmenäs insatsledare på räddningstjänsten Bergslagen och ledare för dagens övning.

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 har räddningstjänsten fått en ny roll när det gäller larm om pågående dödligt våld.

– Vi ska utföra sjukvårdande insatser på plats och sen dra ut skadade till säkert område, säger Magnus Bolmenäs.

Personalen ska öva i en situation som är så lik en riktig skolskjutning som möjligt. Elever från Presterudsgymnasiet ställde upp som sårade och skadade medan gärningsmän med vapen rörde sig i skolan.

”Kändes verkligt”

– På något sätt kändes det verkligt, det var spännande, säger Mohammad Alayed, elev på vårdprogrammet, som blivit utdragen ur byggnaden med ”skottskador.”

I en del av övningen stormar insatsstyrkan in för att gripa gärningsmännen och skrik och skott hörs från skolan.

– Vi är ju inte inne i byggnaden och vet inte vilka som kommer ut, Ninni Harnesk, övningsledare för ambulansen och fortsätter:

– Vi övar på att prioritera skadade, vilka som behöver åka direkt, och på att kommunicera mellan oss och polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.