Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fordonselevernas P-avgift hjälper drabbade av kriget i Ukraina Foto: SVT

Fordonselevernas P-avgift hjälper drabbade av kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under Södra Vikendagen står fordonselever parkeringsvakter. Bil efter bil rullar in på parkeringen och varje besökare får möjlighet att betala en frivillig avgift för att ställa ner sin bil, men avgiften går den här gången inte till någon klasskassa utan till de drabbade av kriget i Ukraina.

Det var under en pratstund i klassen som eleverna i årskurs två på fordon- och transportprogrammet vid Södra Vikens Naturbruksgymnasium kom på ideén. De vill på något vis hjälpa de som drabbats av kriget i Ukraina och ett sätt blev att låta parkeringsavgiften under Södra Vikendagen fick bli en frivillig summa swishad till Röda Korset. Men ungdomarnas lust att hjälpa stannade inte där.

– Vi tog kontakt med ett företag som sponsrade oss med ved som vi kapat, lagt i säckar och ska sälja, berättar Jasmin Borsje när hon tar en paus från att vinka in bilar på parkeringen.

– De är väldigt företagssamma och måna om att hjälpa invånarna i Ukraina, säger Katarina Håkansdotter Nilsson som jobbar som informatör vid skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet