Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trots att svenskarna i år allt mer semestrat hemma väger det inte upp för de norrmän som uteblivit. Foto: TT

Pandemin minskar husbilsturismen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året besökte nära 2 200 norska turister Kristinehamns kombinerade gästhamn och ställplats för husbilar – i år bara 160. Trots att svenskarna i år allt mer semestrat hemma i Sverige, väger det inte upp jätteminskningen bland norrmännen.
– Sommaren har bitvis varit bra, men det är en stor skillnad mot förra året, säger Tommy Gustavsson, som driver gästhamnen och ställplatsen för husvagnar i Kristinehamn.

Enligt Tommy Gustavsson har de tappat cirka 35 procent på grund av covid-19.

– Vi har normalt sett 40 procent utländska gäster, framförallt från Norge och Tyskland. Svenska turister har till viss del kompenserat de uteblivna norrmännen och tyskarna men även om svenskarna ökat med 30 procent har gästhamnen hittills haft ett tapp på 1 600 husbilsnätter.

Handeln drabbas

Kristinehamns kombinerade gästhamn och ställplats för husbilar ligger nära centrum och har plats för 48 husbilar och 25 båtar. När nu besökarna uteblivit beräknas köpen i centrala Kristinehhamn ha minskat med 2,5 miljoner kronor.

Men samtidigt som coronapandemin skär kraftigt i besökssifforna, ändras husvagnsturisternas beteende.

– Folk använder husbilen mycket mer idag, säger Tommy Gustavsson. Merparten är ju pensionärer, som har husbil och dom har ju tid. I husbilen sitter man ju i karantän och ändå kan man förflytta sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet