Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är väldigt många rätter som är helfabrikat, som vi inte tycker är bra, säger William Einarsson. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Personal i Torsby larmar om dålig mat till vårdtagare

Publicerad

Personalen inom äldreomsorgen i Torsby kommun larmar nu om maten som serveras till de äldre och upplever att den inte lever upp till priset som vårdomsorgstagarna får betala.

– 70 kronor för en äldre människa kan vara ganska mycket pengar och då förväntar man sig att få bra kvalitet på maten, säger en undersköterska i Torsby kommun.

Ett exempel som William Einarsson delade med sig av till SVT var när vårdomsorgstagarna beställde pizza. Priset var 70 kronor. För det fick de två panpizzor, som i butik kostar cirka 25 kronor.

– För mig som utbildad undersköterska känns det inte bra när jag vet att det är sådan mat som kostar 25 kronor. För det som är viktigt för en äldre människa är att den har god smak, är näringstät och luktar mycket.

Han fortsätter:

– Äldre människor tappar både smak och lukt, därför är det väldigt viktigt för kosten är det viktigaste som finns när du blir äldre, säger William Einarsson.

Inga klagomål från äldre

Kommunen säger att just pizzarätten ska undersökas för att lösas på ett bättre sätt. Men de har inte fått några klagomål överlag angående maten från vårdomsorgstagarna.

– Vi har inte fått några synpunkter, man är väldigt nöjd med maten i det vi fått till oss i alla fall, säger Gunnar Wigstrand, socialchef på Torsby kommun.

Hör mer från personalen om maten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer