Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helen Engström, vice ordförande Vårdförbundet Värmland, och Elisabeth Björk (V), ordförande i personalutskottet i Region Värmland, kommenterar varslet som kan stoppa all övertid för vårdförbundets medlemmar. Foto: Morgan Kringstad/Maria Dahlqvist

Regionen om konsekvenserna: ”Svårt att säga – tidigt läge”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen blev det klart att Vårdförbundet varslat om konfliktåtgärder för deras 63 000 medlemmar. Om man inte kommer överens så blir det stopp för övertid, mertid och nyanställningar i alla regioner, även Värmland från 25 april.

I Värmland är det 2200 medlemmar som berörs av varslet.

– Ja, jag hoppas att vi håller i och håller ut, med våra yrkanden om förkortad arbetstid och högre lön, för det handlar om jämställdhet, säger Helen Engström, lokal konfliktledare och vice ordförande i Vårdförbundet Värmland.

Elisabeth Björk (V), ordförande i regionstyrelsens personalutskott, säger att det är svårt att sia hur förbundets konfliktåtgärder kommer påverka vårdverksamheten i Värmland.

– Det kollar våra tjänstepersoner på. Det är svårt att säga i ett så här tidigt läge.

Hur regionen ska parera eventuella konfliktåtgärder är inte klart i dagsläget.

– Det håller vi på att titta på nu, vad kommer vi kunna göra framöver, och hur ska vi lösa det här så att det blir så lite påverkan som möjligt för tredje part.

Hur ser ni som arbetsgivare på varslet?

– Det är en del av en förhandling som pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.