Ludvig Nahnfeldt och Emma Sundh berättar om varför det finns ett stort motstånd till planerna på ett nytt handelsområde. Foto: Johan Hedlund/SVT

Planer på nytt handelsområde i Karlstad möter stora protester

Uppdaterad
Publicerad

På Månsberget i Karlstad, ett stenkast från Bergviks köpcentrum, planeras för ett nytt handelsområde.

Men när ett beslut nu närmar sig i frågan växer protesterna. En namninsamling har redan fått över 18 000 underskrifter.

– Det är en juvel i den värmländska skogen som riskerar att försvinna, säger Ludvig Nahnfeldt från Fridays for future i Karlstad.

Planerna på en handelsplats på Månsberget i Karlstad har funnits i flera år och i en redan hösten 2018 hölls ett samråd i frågan.

Men när frågan nu närmar sig ett beslut ökar alltså protesterna.

Klimatklubben Karlstad, Värmlands Fältbiologer och Fridays For Future har gått samman i frågan och har bland annat skapat en namninsamling som genererade 10 000 underskrifter på en vecka och nu är uppe i över 18 000 underskrifter totalt.

Nyckelbiotoper

Anledningarna till motståndet är flera men framför allt att delar av skogen på det tilltänkta handelsområdet innehåller nyckelbiotoper, skog med rödlistade och fridlysta arter samt viktiga naturvärden.

– Det känns sådär att satsa på något som går emot klimatmålen men också att ta bort viktig, artrik skog, säger Emma Sundh från Klimatklubben Karlstad.

I klippet berättar Emma Sundh och Ludvig Nahnfeldt mer om protesterna mot handelsplanerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.