Mats Nylén, kommunikationschef polisen region Bergslagen. Foto: Andreas Ericson /SVT

Polisen ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

– Vi ber om ursäkt för att de har drabbats på det här sättet särskilt då när åklagaren kommit fram till det här resultatet efter prövningen som skett nu under flera månaders tid. Det säger Mats Nyhlén kommunikationschef på Polisen region Bergslagen efter presskonferensen.

Det har riktats stark kritik mot polisen som höll i förhören med de misstänkta bröderna, då fem respektive sju år gamla.

– Man kan konstatera att den här utredningen har kommit fram till andra saker än den som gjordes för tjugo år sedan, säger Mats Nyhlén Kommunikationschef på Polisen Bergslagen.

Fallet Kevin

Kritisk till förhörstekniken

Enligt chefsåklagaren Niclas Wargren har de inte haft till uppgift att granska om några felaktigheter gjordes av polisen under förhören med bröderna. Han anser heller inte något annat än att man från polisen har bedrivit hög ambition att göra rätt. Barnförhör görs på ett helt andra sätt idag.

Trots det är han kritiskt till hur förhören hölls, hur frågeställningen var och hur långa förhören varit.

Han riktar även kritik till hur svaren som kommit fram under utredningen har använts, uppgifterna kan till och med ifrågasättas om de var självupplevda. Här tycker han att polisarbetet har brustit.

– Det är klart att det är väldigt beklagligt att det blir sådan här skillnad. Samtidigt måste man komma ihåg att utredningsarbetet har förbättrats och förfinats under de här tjugo åren och man har gjort olika bedömningar på det material som man har haft tillgång till då och nu, säger Mats Nyhlén.

Men hur kunde det gå så fel?

– Det får man ju fråga dom som var ansvariga för utredningen, säger Mats Nyhlén.

Ingen dödsorsak har fastställts

De två bröderna som tidigare varit utpekade för att ha orsakat fyraårige Kevins död är avförda från utredningen det här fastställdes idag. Chefsåklagare Niclas Wargren är tveksam om det överhuvudtaget rörde sig om ett brott när pojken dog 1998. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas. Polisen ber nu bröderna om ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet