Åklagaren i Kevinfallet: ”Tveksamt om det över huvud taget rör sig om ett brott”

Uppdaterad
Publicerad

De två bröderna som tidigare varit utpekade för att ha orsakat fyraårige Kevins död är nu avförda från utredningen, och åklagaren menar att det kanske inte var ett mord när pojken dog 1998.
– Det är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, uppger Niclas Wargren.

I utredningen har man utöver förhör och analyser försökt rekonstruera händelseförloppet för att försöka fastsälla dödsorsaken. En teori är att 4-årige Kevin fått en lastpall över sig.

– Vi har gjort en rekonstruktion där vi använt oss av en docka som lagts på en sådan lastpall som fanns på platsen där Kevin hittades. Vi har också låtit en lastpall falla mot dockan och kommit fram till att det skulle kunna vara så att en av lastpallarna fallit mot Kevins kropp och orsakat skador, som kan ha varit dödande.

Kevin kan ha avlidit på det här sättet, men enligt åklagaren går det inte att fastställa att det är så här det gått till. Men det som går är att säga att inget tyder på att det är bröderna som har dödat Kevin.

Bröderna avförda

Beskedet att bröderna avförts kom på tisdag förmiddag, och skälet till det beslutet är att bevisningen mot dem är så svag, enligt åklagaren. Niclas Wargren påpekar också att barnen inte hade något juridiskt ombud.

– Reglerna har ändrats sedan dess. I dag skulle de haft det.

Åklagare Niclas Wargren är också kritisk mot hur långa förhören med bröderna var, när förhören hölls och de slutsatser man har dragit.

Han är också mycket kritisk till beskrivningen av händelseförloppet och till det pressmeddelande som polisen skickade ut efter att Kevin dött 1998 där man skrev att pojkarna var skyldiga. 

– Detta är jag mycket kritisk till, här har det brustit.


 

”Otydliga, motsägelsefulla, inkonsekventa”

Åklagaren har i den nya utredningen gått igenom bland annat Christians och Robins uppgifter från dagen då Kevin dog.

– De uppgifter som framkom för cirka 20 år sedan i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa.

Vid presskonferensen lyfter åklagaren bland annat fram att bröderna troligen inte ens var på platsen vid tillfället då Kevin dog, uppgifter som styrkts av bekanta till pojkarnas föräldrar.

– Deras uppgifter talar med betydande styrka för att Christian och Robin inte orsakat Kevins död. Enligt min uppfattning är det anmärkningsvärt att man tillmätt de uppgifterna så liten betydelse, säger Niclas Wargren.

Nya analyser

Ett 80-tal förhör har hållits, beslag har analyserats och utlåtande från Rättsmedicinalverket har inhämtats i den återupptagna utredningen. Men dödsorsak på fyraårige Kevin har inte gått att med säkerhet fastställa.

I utredningen har man också analyserat prover som fanns kvar för att söka efter exempelvis DNA.

– Det rör sig om kläder som Kevin bar och prover från hans kropp och närområdet. De har analyserats av NFC, Nationellt forensiskt centrum, och det har inte resulterat i något som har betydelse för utredningen, säger Niclas Wargren.

Utredningen avslutas

Några ytterligare utredningsåtgärder i ärendet är inte planerade, så nu kommer utredningen att avslutas.

Kommer vi någonsin att få veta vad som hände Kevin Hjalmarsson?

– Jag ser inte hur vi ska kunna komma fram mer i utredningen, säger Niclas Wargren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet