Att en förälder nekades att polisanmäla ett ofredande mot dottern i en app är fel menar polisinspektör Lottie Hedenborg vid region Bergslagen. Hör i hennes berätta i klippet ovan och hennes tips till föräldrar om vad de kan göra för att hjälpa barn som chattar. Foto: SVT/Privat

Polisen: ”Det är fel, man ska anmäla ofredande i chatt”

Uppdaterad
Publicerad

När karlstadsbon Catherine Andersson ville polisanmäla ofredande i en videochatt mot sin tioåriga dotter fick hon nej av en anställd vid polisen. I appen OmeTV möttes flickan och hennes kompisar av onanerande män men polisen ansåg enligt Catherine att hon skulle kontakta appens ägare istället.

– Det är fel, självklart ska man polisanmäla om man blivit utsatt av ett brott, säger polisinspektör Lottie Hedenborg vid polisregion Bergslagen.

Polisinspektör och gruppchef Lottie Hedenborg anser att det kan vara ett brott att onanera framför en kamera. Hon ger också tips om vad man som förälder kan göra, om ens barn hamnar i en chatt där de till exempel ofredas sexuellt.

– Börja prata med sitt barn redan innan det händer, att det förekommer. Om det ändå händer, bli inte arg.

I klippet ovan berättar Lottie Hedenborg om polisen kan stänga ner olämpliga appar och hur man som förälder kan agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.