Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karlstadsbon Catherine Anderssons tioåriga dotter möttes av onanerande män när hon var inne i vänskapsappen OmeTV. När Catherine sen ville göra en polisanmälan för ofredande fick hon inte. Se klippet om varför polisen inte ville ta in anmälan. Foto: SVT

Tioåringar möttes av onanerande män i videochatt

Uppdaterad
Publicerad

Karlstadsbon Catherine Anderssons tioåriga dotter och hennes kompisar gick in i appen OmeTV, en videochatt som sägs ge nya kompisar. Men istället för nya vänner möttes de av vuxna onanerande män.
– Det är vidrigt, äckligt att behöva se det här helt påtvingat, säger Catherine Andersson.

Dottern och några kompisar, som alla går i lågstadiet, loggade en eftermiddag in i appen OmeTV, trots att den rekommenderade åldern är 17 år.

I appen paras man slumpvis ihop med någon okänd användare. Man startar sin kamera i mobiltelefonen och möter sedan slumpvis en användare i en ”live-videochatt”. Man kan lätt gå vidare till nästa person och chatt.

Onanerande män

Flickorna mötte både barn och ungdomar i chatten men även något betydligt mer otrevligt: nakna onanerande män. Flera gånger. Catherines dotter tog skärmdumpar, sprang hem och visade bilderna.

– Hon tyckte det var väldigt konstigt, hon förstod inte, varför gör män så här, säger Catherine Andersson.

Föräldrars ansvar

Mamma Catherine är väldigt stolt över dotterns agerande, att hon vågade berätta hemma. Men hon poängterar även sitt och andra föräldrars ansvar.

– Det är jätteviktigt, vi har ett stort föräldraansvar att pratat med våra barn om vad de gör på internet, om riskerna och inte skuld- eller skambelägga dem. Barn är nyfikna. Man har möjligheten att förbjuda och kontrollera, jag tror att varje familj får hitta vad som passar dem. 

Polisen sa nej

Skolan kontaktades, man agerade genom att träffa berörda föräldrar och i veckobrevet varnades andra föräldrar för appen. Men när Catherine ringde polisen för att anmälan tog det enligt henne stopp.

Se i klippet ovan hur Catherine Andersson berättar om polisens bemötande.

SVT Nyheter Värmland har mejlat frågor till ansvarig vid OmeTV . Än har man inte svarat.

SVT rapporterade · Hur gör du för att hänga med i barns liv online?

Tack för alla kommentarer! Nu stänger vi ner chatten för idag. Mvh
16.02
Mitt egna konto är kopplat till deras skärmplattor/mobiler så jag ser vilka appar de laddar ner.
16.07
Det är lite svårt för att de vill oftast inte vara kompis med mig på de sajterna där de är medlemmar, men jag gör vad jag kan.
16.13
Jag försöker i största mån ladda ner samma appar som mina barn har och kolla igenom dom ordentligt. Förstå utbudet så att jag vet och förstår vad som sker om vi nu skulle behöva prata om det.
16.26
Vi har koll men ju äldre barnen blir desto svårare är det att hänga med. Ett oskyldigt spel där min son kommunicerar med andra kan ju snabbt ta en annan vändning.
17.25
En telefon eller en dator uppkopplad till internet är ett fönster ut mot världen genom vilket allt möjligt olämpligt och obehagligt för ett barn att beskåda flödar. Mamma och pappa, ni måste vakna! Att sätta en smartphone i händerna på en tioåring så att den kan se och bli sedd av "nakna onanerande män" är ett tecken på att ni gått vilse någonstans i ert föräldraskap. Detta är inget polisen kan lösa åt er; bara ni själva kan hitta tillbaka.
18.19
Det bästa är väl att uppfostra barnen på sådant sätt att man medvetandegör vilka risker man tar med att vara ute online. Gör barnen säkerhetsmedvetna tidigt. Och så är det förstås viktigt att man själv som förälder aldrig delar med sig av information, känsliga uppgifter, bilder mm. om barnen och familjemedlemmar. Tyvärr brister det i den delen, det är min erfarenhet. Föräldrar skickar känsliga uppgifter om sina barn via e-post och sociala medier till både skola och organisationer, helt aningslöst. Uppgifterna kommer väldigt lätt i händerna på obehöriga och högst olämpliga personer. De som vill göra barn illa spårar väldigt lätt upp sådana här uppgifter. I synnerhet gäller det barn och unga med självskadebeteenden. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter om era barn! Var uppmärksam och påläst kring integritetsfrågor, det är mitt bästa råd.
19.14
:(
19.15
Som förälder kommer man aldrig kunna ha total kontroll på sina barn på nätet. Även om man kontrollerar vilka appar de har så förekommer problemet med vuxna som vill utnyttja barn. De söker sig dit där barn finns. Och i värsta fall utger sig för att bara ett barn, skapa relation och sedan utnyttja barnet. Det är då det är av vikt att man har pratat om riskerna på nätet så att barnet vågar komma och berätta det för sina föräldrar. Helst innan det hinner gå så långt. Onanerande vuxna män påtvingat är totalt olämpligt vem som än blir utsatt- vuxen som barn. Men det ligger så mycket mer i det. De flesta föräldrar sätter en mobil i handen på sina barn. Har de inte fri tillgång till internet så har det fri tillgång till internet hos kompisen. Problemet ligger i att vuxna utnyttjar barn och vårt ansvar är att vidta åtgärder om unga utsätts oavsett var eller hur. Att förbjuda barnen löser inte orsaken till problemet.
19.53
Som mormor är jag glad att mina barnbarn inte exploateras på sociala medier.Alla dessa gulliga bilder på det perfekta familjelivet är en del av detta.Man blir så fartblind av att synas så man inte förstår/struntar i konsekvenserna.Det finns idag så många som inte förstår vad barnen utsätts för.Eller struntar i det.Allt för en fin fasad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer