Maria Dufva ger sina råd för hur du får koll på vad ditt barn gör på sociala medier. Foto: SVT

Så pratar du med ditt barn om sociala medier

Publicerad

Maria Dufva är kriminolog och författare och har skrivit böcker om barns liv på nätet. Nu ger hon sina råd för hur du som förälder ska få koll på vad ditt barn gör på sociala medier.

Att prata med sitt barn om vad som sker på sociala medier kan vara komplicerat. Dels kanske föräldern saknar kunskap om vad barnet gör på nätet och dels kan det vara känsligt att dela med sig av detta från barnets sida. Här är sex saker du som förälder bör ha vetskap om gällande sociala medier.

Hur ska jag som förälder få koll på vad barnen gör på sociala medier?

Ha en nyfiken inställning till sociala medier utan att vara larvig! Ladda ner appen och lär dig! Det öppnar upp för samtal där barnet kan vara experten och visa dig. Sen behöver du inte använda appen särskilt mycket men du har iallafall en aning om hur det hela fungerar.

LIVET PÅ HÖGSTADIET

Vad gör jag om barnet tycker att jag lägger mig i för mycket?

Våga prata om det ändå. Ditt barn kan inte bara bli utsatt på nätet utan även utsätta andra, alltså begå brott mot andra. En vårdnadshavares ansvar är alltså åt båda håll: Dels ansvar för ens eget barns mående samt ansvar för vad barnet gör.

När är det lämpligt att ge en telefon till ett barn?

Det är givetvis olika för olika individer. Men när barnet börjar resa själv till och från skola, träningar och kompisar.

Tips: Skaffa ett barnabonnemang med ekonomiska spärrar så att inte barnet försätter den som faktureras i knepig situation ekonomiskt.

Går det att skydda barnen från kränkningar på sociala medier?

Nja... Det är svårt. Finns inga garantier så samma sätt som i den verkliga världen, IRL. Missförstånd är vanligare på nätet där inte kroppsspråk, mimik eller tonläge finns med i kommunikationen. Lär dig själv och dina barn hur du kan vara säker på att ditt budskap tolkas så som det ska.

Vilka nackdelar har sociala medier?

Att människor tenderar att jämföra sig med andra hela tiden och att många verkar tro att bilder på sociala medier speglar sanningen.

Vilka fördelar har sociala medier?

Språket, lära sig andra språk, lära sig läsa tidigare, insikten i världen, träffa vänner och skaffa roliga förebilder från andra sidan jorden som de inte blivit presenterade för lika självklart annars.

MISSA INTE: Här hittar du SVT Nyheter Dalarnas serie om högstadiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

LIVET PÅ HÖGSTADIET

Mer i ämnet