Foto: TTbild

Hur upplevde du högstadiet? Dela med dig i vår chatt!

Uppdaterad
Publicerad

Sjukt roligt, extremt jobbigt eller någonstans däremellan – hur tycker du det är att gå på högstadiet? Denna vecka vill vi ta reda på hur livet på högstadiet är, och vi vill ha din hjälp.

Skriv och berätta om hur det snackas i korridorerna, vilka saker som får dig att må bra eller dåligt eller om hur man lyckats få till en riktigt bra skolmiljö fri från kränkningar och annat jobbigt på din skola. Du kan självklart vara anonym.

Vi kommer läsa alla kommentarer innan de publiceras för att se till att ingen person hängs ut i flödet.

SVT rapporterade · Livet på högstadiet – berätta vad du tycker!

Tack för att ni delar med er av era erfarenheter. Många skriver in och berättar att de mår dåligt av sin situation i skolan. Här är några organisationer du kan kontakta om du vill få hjälp och någon att prata med:
BRIS
MIND
Friends
13.12
Jag trivs själv rätt bra i min skola men eftersom att jag går i 9:an blir det lätt stressigt och att hinna med allt i vardagen är en svår uppgift. Jag älskar min klass och tycker vi har en fantastisk gemenskap och lärarna är helt underbara och försöker hjälpa till så mycket som de kan!
Hej Ester! Tack för din kommentar. Kul att du trivs i skolan, det är oerhört viktigt! Det är även viktigt att ta stressen på allvar. Om du vill berätta mer får du gärna höra av dig på dalarna@svt.se
09.47
Välkomna till vår chat om livet på högstadiet! Här vill vi gärna ta del av era berättelser. Hur upplever ni klimatet på er skola?
10.17
Läs gärna reporter Sandra Linds krönika om SIN högstadietid och bakgrunden till reportageserien:

Min högstadietid var som en dåligt castad high school-film

SVT NyheterNär jag tänker tillbaka på tiden på Gylle skola i Borlänge känns det som att den utgör mer än 50 procent av min livstid. Det var liksom omöjligt att tänka sig att högstadiet någonsin skulle ta slut.
10.50
Hej!
Jag är nu 49 år, en gubbe, men min högstadietid var inte rolig.
Tillhörde de få som spelade rollspel och blev utsatt för sexuella trakaserier av tjejerna.
Vågade inte duscha pga snoppens storlek (liten).
Men har det bra idag, gift och världens bästa barn.
Ta hand om er unga människor, ni är bäst!
11.03
Min son flyttade hit från ett annat Nord Europeiskt land i 10 års åldern 2012. Han har aldrig blivit accepterat och alltid utstött. Gruppen acceptera ingenting som utmanar deras homogen svenskhet eftersom de känner sig hotade och ar man inte invandrare då platser man inte in i deras grupp heller. Otroligt stelt och instängt i detta land med mycket mobbning.
11.04
Tack så mycket för alla era berättelser. Vi vill påminna om att inte hänga ut personer i era kommentarer, då kommer vi inte kunna publicera er berättelse. Tack för ert engagemang!
11.15
Jag är uppväxt på landet där det inte fans en högstadieskola. Så vi slussades med buss in till stan och en av de tuffare områderna i stan. Motsättningarna var enorma. Slagsmål var vardagsmat och inte bara eleverna var rädd utan även lärarna. Vet inte hur många gånger jag blev verbalt och fysiskt påhoppad. Men värst var när jag blev rånad av ett gäng mitt i skolan. Vuxna och andra elever bara gick i väg. Ingen vågade inte säga något. Aldrig känt mig så utsatt och ensam i hela mitt liv. Tappade allt förtroende för vuxenvärlden efter det. Jag är 40 år nu och har barn själv. Men tänker på den där tiden fortfarande.
11.16
Högstadiet för mig var en salig blandning av helvetet på jorden och underbara stunder. Mina lärare var jättebra och i klassrummet var det inga problem men det var när lärarna inte var i närheten som saker hände. Jag som inte passade in i den heteronormativa byn blev mobbad, knuffad in i skåp och fick dagligen utstå verbala attacker. Lärarna försökte verkligen göra allt de kunde och de tog allt väldigt seriöst men lärarna kan inte vara överallt hela tiden. Jag trivdes inte med mig själv eller med killarna på skolan och det är något jag går hos en psykolog för idag. Det är lätt att kasta ur sig ord och säga saker som du inte anser är av stor betydelse men för den (mig) som alltid får höra de ordet så skapas ärr som är svåra att få bort.
11.16
Tiden på högstadiet handlar om att överleva förtryck, rasism, nedvärderingar, självmordstankar, utanförskap, otrygghet, osäkerhet, viljan att försöka passa in och kraften att våga sticka ut. Klarar man sin tid bland hormonstinna unga som skrattar och gråter sig igenom sina tre känsliga år, är man redo för livet som kommer sen i gymnasiet. Förhoppningsvis lite klokare, lite starkare för att våga vara den man är och vill vara.
#hertsöskolan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LIVET PÅ HÖGSTADIET

Mer i ämnet