Foto: SVT, Sandra Lind

Fältaren: ”Det slutar med att någon har sex på en toalett i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Nakenbilder, utpressning och hot om att sprida känsliga bilder på nätet. Det är bara några av de problem på sociala medier som elever kommer med till fältaren Anna Björkman.

– Sociala medier har bidragit till att det går att kränka på ett helt annat sätt. Just spridning av känsliga bilder känner sig många pressade av, säger Anna Björkman, fältassistent på Gylle skola i Borlänge.

”Barn gör som pedofiler”

Anna Björkman har jobbat som fältare i nästan nio år och träffar elever dagligen. Enligt henne är en del av problematiken med sociala medier att många elever lätt kan få snabba kontakter med personer som de aldrig träffat.

-  Det blir ofta så att eleven skickar lättklädda bilder till någon den knappt känner. Bilder som sedan kommer i omlopp på nätet. Barn idag gör som pedofiler när det kommer till utpressning genom hot om att sprida känsliga bilder.

”Livrädd att föräldrarna ska få veta”

Enligt Anna Björkman är problemet med spridning av integritetskänsliga bilder större än att det går att lösa enbart i skolan.

– Det är viktigt att man vågar prata hemma om den här typen av kränkningar och om sociala medier överlag. Det är ofta som ungdomen är livrädd att mamma och pappa ska få reda på vad som sker. Av min erfarenhet att döma blir det ofta väldigt bra när föräldrarna får veta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LIVET PÅ HÖGSTADIET

Mer i ämnet