Karlstadsbon Catherine Anderssons tioåriga dotter möttes av onanerande män när hon var inne i kompisappen OmeTV. När Catherine sen ville göra en polisanmälan för ofredande fick hon inte. Se klippet om varför polisen inte ville ta in anmälan. Foto: SVT

Tioåringar möttes av onanerande män i videochatt

Uppdaterad
Publicerad

Karlstadsbon Catherine Anderssons tioåriga dotter och hennes kompisar gick in i appen OmeTV, en videochatt som sägs ge nya kompisar. Men istället för nya vänner möttes de av vuxna onanerande män.

– Det är vidrigt, äckligt att behöva se det här helt påtvingat, säger Catherine Andersson.

Dottern och några kompisar, som alla går i lågstadiet, loggade en eftermiddag in i appen OmeTV, trots att den rekommenderade åldern är 17 år.

I appen paras man slumpvis ihop med någon okänd användare. Man startar sin kamera i mobiltelefonen och möter sedan slumpvis en användare i en ”live-videochatt”. Man kan lätt gå vidare till nästa person och chatt.

Onanerande män

Flickorna mötte både barn och ungdomar i chatten men även något betydligt mer otrevligt: nakna onanerande män. Flera gånger. Catherines dotter tog skärmdumpar, sprang hem och visade bilderna.

– Hon tyckte det var väldigt konstigt, hon förstod inte, varför gör män så här, säger Catherine Andersson.

Föräldrars ansvar

Mamma Catherine är väldigt stolt över dotterns agerande, att hon vågade berätta hemma. Men hon poängterar även sitt och andra föräldrars ansvar.

– Det är jätteviktigt, vi har ett stort föräldraansvar att pratat med våra barn om vad de gör på internet, om riskerna och inte skuld- eller skambelägga dem. Barn är nyfikna. Man har möjligheten att förbjuda och kontrollera, jag tror att varje familj får hitta vad som passar dem. 

Polisen sa nej

Skolan kontaktades, man agerade genom att träffa berörda föräldrar och i veckobrevet varnades andra föräldrar för appen. Men när Catherine ringde polisen för att anmälan tog det enligt henne stopp.

Se i klippet ovan hur Catherine Andersson berättar om polisens bemötande.

SVT Nyheter Värmland har mejlat frågor till ansvarig vid OmeTV . Än har man inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.