Svensk polis i uniform står inomhus med suddig bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I inslaget berättar gruppchefen för Polisregion Bergslagen, Lottie Hedenborg, om hennes tankar kring polisens nya metod för att identifiera utsatta barn. Foto: Victor M. Gustafsson/SVT

Polisen har identifierat 600 utsatta barn med ny AI-metod

Uppdaterad
Publicerad

I kampen mot sexuella övergrepp på barn har polisen startat en ny grupp med alla polisregioner. Med hjälp av en internationell databas och ett AI-baserat analysprogram har 600 barn hittills identifierats i Sverige.

– Vi är otroligt stolta över det arbetet som vi har gjort, säger Louise Åhlén, verksamhetsutvecklare vid polisens nationella operativa avdelning Noa

Det som skiljer den nya metoden åt är användandet av AI-program som polisen har utarbetat. AI-verktygen hjälper utredarna att sålla bland väldigt stora mängder data från förundersökningar. Louise Åhlén som är verksamhetsutvecklare på Noa menar att AI:n tar inte över arbetet.

– Vi använder AI för att selektera, det är fortfarande en människa som ställer den selektiva frågan, säger hon.

Sexuella övergrepp

600 barn har identifierats

Genom den nya metoden har polisen kunnat identifiera 600 barn över hela landet. I polisregion Bergslagen är det två medarbetare som är utbildade i metoden.

– De är väldigt positiva, det här bidrar ju till att vi kan identifiera barn snabbare och mer effektivt.

Av de 600 identifieringarna har polisregion Bergslagen identifierat 49 av de utsatta barnen. Barnen kopplas dock inte till polisregion Bergslagen utan bor runtom i landet.

En kvinna sitter vid ett bord med ett vattenglas och ett häfte i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kuratorn Aram Persson svara på tre frågor om hur man ska tänka som barn och vuxen är det gäller sexuella övergrepp. Foto: Victor M. Gustafsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergrepp

Mer i ämnet