Konsertbesökare på Putte i parken. Människorna på bilden har inget med texten att göra. Foto: SVT

Polisen i Värmland anmäls till Justitiekanslern

Uppdaterad
Publicerad

En person har anmält Värmlandspolisen för uttalandet om att ensamkommande barn låg bakom de sexuella ofredandena under Putte i Parken.

”Det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med 7-8 killar tillhörande gruppen ensamkommande barn”.

Så löd texten i polisens dygnsrapport som lades ut på lördagsmorgonen efter de många sexuella ofredandena under Putte i Parken-festivalen. Något som nu har lett till att en person har anmält polisen till Justitiekanslern (JK).

LÄS ÄVEN: Polisen tar tillbaka uttalande om ensamkommande

– Nu ska vi ta ställning till hur vi går vidare med anmälan. Om vi bedömer att det rör sig om ett brott blir nästa steg förundersökning. Om det handlar om en tillsynsfråga blir det kommunikation med myndigheten, säger Anna Värvik, beredningsjurist på JK.

Än så länge är det alltså inte beslutat hur, eller om, JK går vidare med anmälan.

JK är en myndighet som arbetar med att kontrollera att andra myndigheter följer Sveriges lagar och andra författningar.

Myndigheten kontrollerar både statliga och kommunala myndigheter, men inte myndigheter under riksdagen. JK fungerar som en ombudsman och tar emot anmälningar från enskilda personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredanden under Putte i Parken

Mer i ämnet