Polisen maktlös mot tjuvjakten

Uppdaterad
Publicerad

Trots misstankarna om att illegal jakt kan vara orsaken till att fem vargrevir tömts på varg i Nordvärmland så händer inget hos polisen. Det saknas såväl spaningsuppslag som resurser.

– Ja, jag är inte helt förvånad faktiskt, även om jag inte visste att det var så pass mycket. Vi har väl haft lite indikationer på att vargen inte är särskilt populär upp i de områdena, säger Monica Stöllman, kriminalinspektör.

Den gångna vinterns rovdjursinventering visade att hela fem revir längs dalagränsen i norra Värmland hade tömts på varg. Sex revirhävdande par var spårlöst borta. Hur många valpar som försvunnit är oklart.

– Forskningen har fått fram dödsorsaken för varg och nästan 50 procent är på grund av illegal jakt eller mänsklig påverkan, säger Per Larsson, naturbevakare Länsstyrelsen.

Saknar resurser

Men trots att också polisen misstänker att vargreviren kan ha tömts genom illegal jakt så görs ingenting.

– Det är en resursfråga naturligtvis, vi har inte de resurserna idag att arbeta uppsökande. Värmland är ett stort län och det är mycket skog här. Vi har inte möjlighet att kunna vara överallt, Monica Stöllman.

Rädda tipsare

Polisen saknar inte bara resurser utan också spaningsuppslag. När det gäller illegal jakt är tipsen från allmänheten försvinnande få.

– Det finns en stor rädsla för att berätta för polisen. Även om man känner till eller misstänker vad som händer, så drar man sig för att höra av sig, säger Monica Stöllman, kriminalinspektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer