Polisen varnar för en tjuvliga som stjäl kontokort från äldre. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Polisen misstänker: Liga som stjäl från äldre nu i Värmland

Publicerad

Polisen varnar för att en tjuvliga som riktar in sig mot äldre kan befinna sig i Värmland. Under onsdagen blev en kvinna i 85-årsåldern bestulen på sitt kontokort i Arvika, och tidigare i veckan inträffade två liknande händelser i Dalarna.

– Det rör sig om väldigt likartade tillvägagångssätt. Det har varit flera personer, både män och kvinnor, som varit närgångna och distraherat den äldre genom att till exempel fråga om vägen. Det är känt sedan tidigare att sådana här grupper reser runt i landet och att de ofta är där det finns mycket folk, som i ett köpcentrum eller på en festival, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör på Polisen Bergslagen.

Iakttar koden

Kvinnan i Arvika upptäckte snabbt att hennes kontokort var försvunnet och spärrade det, men det hade redan hunnit försvinna pengar från kontot.

– I hennes fall vet jag inte om det är så att hon hade varit på affären innan, men jag kan tänka mig det eftersom de kom åt pengarna så snabbt. De här personerna brukar ställa sig tätt bakom i kassan och iaktta när koden slås och sedan ger man sig på offret och kommer över kortet, förklarar Dangardt.

När det gäller de två stölderna i Dalarna vet man med säkerhet att offren besökt butiker innan stölderna skett.

– Jag vill poängtera att man alltid ska kolla bakom axeln när man slår in sin kod så att ingen står där och kan se. Och skulle okända människor närma sig och bli närgångna bör man knuffa bort dem, be dem backa eller ropa på hjälp – särskilt om man är över 70 år, uppmanar Dangardt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer