Polisen tror inte att de stulna verktygen finns kvar i Sverige Foto: SVT

Polisen söker tips om verktygsstölder

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Värmland går nu ut i sociala medier och efterlyser tips om verktygstjuvar. En person är redan häktad för miljonstölderna men polisen misstänker att det är flera inblandade.

– Alla tips är av värde, säger polisassistenten Mikael Rydén.

Det handlar om totalt fyra stölder där polisen nu letar efter nya vittnesuppgifter. Stölderna inträffade i Karlstad under mitten och slutet av oktober. Byggena det gäller är på Rudsberget, Västerstrandskolan, Sundstagymnasiet och Inre hamn. I samtliga fall har tjuvarna, tagit sig in på byggområdet, brutit upp verktygscontainrar och försvunnit med verktyg för miljonbelopp.

– Vi har en person som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för det här men han har ju inte gjort det här ensam, säger Mikael Rydén, polisassistent.

Har lämnat landet

Den nu häktade personen är en 33-årig man med utländskt medborgarskap. Han greps i Helsingborg i slutet av november efter att ha varit efterlyst en tid. Inget av stöldgodset har återfunnits utan har sannolikt förts ut ur landet för att säljas vidare i Europa.

– Vi är ganska säkra på att verktygen inte är kvar i landet. En sådan här liga som det rör sig om, de ser till att få ut det de tar ganska snabbt ut ur landet, säger Mikael Rydén, polisassistent.

Det handlar om totalt fyra stölder där polisen nu letar efter nya vittnesuppgifter Foto: SVT

Söker vittnesuppgifter

Polisen eftersöker nu tips från allmänheten.

– Vi hoppas att vi får in vittnesuppgifter och iakttagelser om personer och fordon som man tycker är avvikande. Avvikande beteende vid olika tidpunkter när det inte ska vara folk på de här byggarbetsplatserna. Och alla tips är av värde, det som man kanske inte tycker är värt någonting, kan vara värt väldigt mycket för oss, säger Mikael Rydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.