Polisen: Vaping kan bana väg för kriminella beteenden bland ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppger att rökning av vapes blir allt vanligare bland högstadieungdomar i Karlstad. Förutom att hänvisa till hälsoriskerna varnar polisen även för att den växande trenden kan bana väg för kriminella beteenden.

Carl Olsson, områdespolis för ungdomsgruppen i Karlstad, menar att försäljningen av vapes främst sker på sociala medier.

– Vi kan se att sättet det säljs på efterliknar hanteringen av narkotika. Även det säljs via grupper på Snapchat och Instagram, säger han.

”Steget till att sälja narkotika inte så långt”

Enligt polisen liknar försäljningen och förmedlingen av vapes gängkriminalitetens strukturer där ungdomar riskerar att bli mellanhänder för kriminella personer. 

– Via dessa snapchatgrupper kan ungdomarna tjäna snabba pengar genom att de mottar en swish och får i uppgift att swisha vidare ett belopp till en annan person medan de själva får behålla en del av summan, säger Carl Olsson och fortsätter:

– Då finns risken för att det blir ett avvikande beteende som blir större och större. Så man töjer på ramarna och då blir steget till att sälja exempelvis narkotika inte så långt.

Uppmaning till föräldrar

Polisen uppmanar vårdnadshavare att vara närvarande i vad ungdomarna gör på nätet, vilka grupper de ingår i på sociala medier samt vara uppmärksam på vad de swishar och till vem. 

Polisens tips till föräldrar

Håll koll på vilka snapchatgrupper ditt barn är med i. Ge dig själv inblick i barnets vardag på sociala medier. Finns det snapkontakter som ditt barn inte verkar känna eller kan berätta vem det är?

Finns det swishtransaktioner som känns oroväckande?

Våga ställa frågor och rensa bort det som inte känns rätt.

Upptäcker du brottslighet: Spara skärmdumpar eller filma av skärmen och ge till polisen.

Källa: Polisen

Detta är vape

Vape är en elektronisk cigarett, även kallad e-cigg, som används vid vapning. För att köpa Vape eller e-cigg måste man vara 18 år.

Vapen är batteridriven och har en förångare som hettar upp e-vätskan till ånga. Utseendet varierar och vissa liknar en penna.

Vape innehåller ingen tobak, det är vätskan som innehåller nikotin och ofta smaksätts med till exempel fruktsmak.

Det finns hälsorisker med vapning av THC-oljor som kan orsaka allvarliga lungskador.

Enligt polisen riskerar vapening vara en inkörsport till tobaksrökning och cannabisrökning.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.