Karlstads skolor larmar: Vapes allt vanligare bland skolungdomar

Uppdaterad
Publicerad

På flera högstadieskolor i Karlstad märker man av att rökning av e-cigaretter och vapes blir allt vanligare bland eleverna.

– Jag hör om det och det är mycket på andra skolor också, säger Karl Strand som går i nionde klass på Rudsskolan.

Rudsskolan är en av skolorna som nu har gått ut med information till både elever och vårdnadshavare om den ökade trenden med vapes och e-cigaretter bland elever. Birgitta Vuorinen, biträdande skolledare på Rudsskolan, tror att det man har sett endast är toppen av ett isberg.

– Det har surrat mer och mer bland eleverna att det är väldigt, väldigt vanligt. Vi har ju tagit några på bar gärning som vi har sett och då tar vi kontakt med vårdnadshavare, säger hon.

Niondeklassaren Sama Amiri på Rudsskolan tror att det främst är på sociala medier som försäljningen av vapes och e-cigaretter sker.

– Det är ju äldre personer som säljer till yngre personer, säger hon.

Detta är Vape

Vape är en elektronisk cigarett, även kallad e-cigg, som används vid vapning. För att köpa Vape eller e-cigg måste man vara 18 år.

Vapen är batteridriven och har en förångare som hettar upp e-vätskan till ånga. Utseendet varierar och vissa liknar en penna.

Vape innehåller ingen tobak, det är vätskan som innehåller nikotin och ofta smaksätts med till exempel fruktsmak.

Det finns hälsorisker med vapning av THC-oljor som kan orsaka allvarliga lungskador.

Enligt polisen riskerar vapening vara en inkörsport till tobaksrökning och cannabisrökning.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.