Det är Folkhälsomyndigheten som ålagts att hålla koll på e-cigaretter. Foto: TT

Här är vad som gäller för e-cigaretter i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

E-cigaretter med smak ska förbjudas i USA. Flera dödsfall och hälsoproblem tros vara kopplade till rökningen.

I Sverige finns inga rapporter om liknande fall. Men enligt Josefin Jonsson på Folkhälsomyndigheten kan det bli aktuellt med ett förbud även här om rökningen bland unga skulle öka kraftigt.

President Donald Trump har meddelat att USA ska införa ett förbud mot smaksatta e-cigaretter. CNN rapporterar om det sjätte dödsfallet i USA som tros vara relaterat till e-rökning.

Josefin Jonsson är chef för enheten för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten.

Finns det några dokumenterade fall där folk har farit illa av att röka e-cigaretter i Sverige?

– Det har hänt att själva e-cigaretten har börjat brinna. Det finns fall där barn har druckit de här vätskorna med koncentrerat nikotin i och blivit förgiftade. Men där det handlar om besvär kopplade till röken man drar ner i lungorna finns det inte några inrapporterade fall från varken Sverige eller Europa, säger Josefin Jonsson. 

Josefin Jonsson, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för tobaksprevention.

I USA har de fall som förekommit handlat om kemisk lunginflammation och nu pågår en utredning om vilka ämnen i de vätskor man röker som kan ha orsakat detta, förklarar Josefin Jonsson. I flera av de fall där besvär har rapporterats har den drabbade rökt vätskor med cannabis i som behöver lösas i olja för att rökaren ska kunna tillgodogöra sig den aktiva substansen THC. Utredarna misstänker att det kan vara dessa oljor som orsakar hälsoproblemen.

Förbud är möjligt i Sverige

Trump pratar om ett förbud. Vad krävs för att det ska bli ett förbud i Sverige?

– Det finns ganska goda möjligheter att förbjuda produkter. Om man hittar det ämne som orsakat skador i USA kan svenska myndigheter förbjuda de produkter som innehåller dessa ämnen.

Kan det bli ett förbud mot just smaksatta e-cigaretter i Sverige?

– Det skulle kunna hända, absolut. I Finland har man förbjudit smaksättning. Skulle vi se att rökningen av e-cigaretter hos unga skjuter i väg skulle vi kunna förbjuda smaksättningen. Det har man gjort med vanliga cigaretter och det förbudet träder i kraft 2020, säger Josefin Jonsson. 

Likartade regler

Vad skiljer reglerna för e-cigaretter och vanlig tobak åt?

– Man har försökt skapa en väldigt parallell lagstiftning och den grundar sig på EU-lagstiftning. När det gäller rökförbudet så gäller det på samma sätt för e-cigaretter som för annan tobak.

Något som skiljer e-cigaretterna och de vanliga cigaretterna åt är att det inte krävs ett tillstånd från butikerna att sälja e-cigaretter, utan bara en anmälan att man saluför produkten. E-cigaretter omfattas heller inte av samma krav på varningsbilder och varningstexter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.