I Värmland finns ett antal falska 500-kronorssedlar i omlopp. Foto: TT

Polisen varnar för falska sedlar i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Värmland varnar för falska sedlar i omlopp. Den senaste månaden har antalet ärenden ökat när det gäller oäkta 500-kronorssedlar.

Ökningen av falska sedlar har noterats över stora delar av Sverige och Värmland är inget undantag. På torsdagen gick polisen i Värmland ut i sociala medier och varnade för att det finns oäkta sedlar i omlopp i länet.

Den senaste månaden har fem förfalskade 500-kronorssedlar upptäckts, den senaste på onsdagen, efter att ha använts som betalning på olika restauranger och affärer.

– Då kände vi att det var läge att gå ut och varna. Eftersom vi inte har så mycket kontanthantering i dag kan det vara svårt att upptäcka en falsk sedel, säger Linda Fransson, samordnare för brottsförebyggande arbete gällande bedrägerier i polisregion Bergslagen.

Främst femhundralappar som är falska

Sedlarna har upptäckts på flera håll och att det är just femhundralappar som man ska vara extra vaksam på råder inget tvivel om.

– Det är de sedlarna som det har handlat om och det är där det gäller att vara extra vaksam, säger Linda Fransson och fortsätter:

– Även om det mest är personal inom handeln som hanterar kontanter i dag gäller det att vara extra vaksam som privatperson också, kanske om man säljer begagnade varor exempelvis. Jag hörde om ett fall i Östergötland där en som sålde sin mobil fick betalt med flera tusen i falska sedlar.

Så upptäckter du om sedeln är falsk

  • Vicka på sedeln. Sedlarna har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona. Alla valörer har även en bild och en siffra som skiftar mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.
  • Håll upp mot ljuset. Alla valörer har ett vattenmärke som syns på fram- och baksidan.
  • Känn med nageln över ytan. Alla valörer har koppartryck som ger pappret en räfflad yta.
  • Förstora. Alla valörer har mikro- och minitexter på fram- och baksidan av sedeln som syns under förstoring.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.