Se på videon hur bedrägerierna, enligt polisen, går till. Foto: Isabell Höjman/TT

Polisen varnar för ny typ av bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Värmland varnar nu för ännu en variant av bedrägeri som uppmärksammats.

Det handlar om att en person ringer till dig och säger att man av misstag har skickat över pengar genom Swish till dig. Personen ber dig swisha tillbaka pengarna.

Bedragaren har förberett en separat dator och man har tagit reda på ditt personnummer. Man chansar och testar sig fram, när man ringer, gällande vilken bank du har. Bedragaren ber dig att identifiera dig med BankID.

Därefter behövs ytterligare ett eller flera steg för att komma åt ditt konto och bedragaren säger att det blev något tekniskt fel, att man slog in fel kod eller liknande och ber dig slå in koden för BankID igen vilket innebär att man nu kan föra över pengar från ditt konto till sitt eget konto. 

Kolla på klippet för att se hur bedrägeriet, enligt polisen, går till  – och polisens tips för att du ska slippa bli lurad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.