Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef i Karlstad Foto: TT/SVT

Polisrekrytering i medvind

Publicerad

För två år sedan genomförde polisen en kampanj för att locka tillbaka kollegor som hade lämnat kåren för andra jobb. Den gången var det ingen som nappade. Men efter ett nytt försök ser det ljusare ut.

– Vi har någonstans mellan sju och tio före detta kollegor som har meddelat att dom är intresserade av att komma tillbaka, säger Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef i Karlstad.

Polisen ska växa, och det är enklare, snabbare och billigare att få tillbaka färdigutbildade, rutinerade poliser än att utbilda nya.

– Under den senaste tiden har vi blivit mycket bättre på att vara en attraktivare arbetsgivare, att bibehålla den resurs som vi har.

Som arbetsplats har polisen lugnat ner sig efter en genomgripande omorganisation. De tidigare avhoppen har även lett till förändringar.

Ökad konkurrens

– Vi har ju insett att även vi är konkurrensutsatta, kanske på ett annat sätt än vi har varit innan. Sedan har kanske de som lämnade polisen för att testa annat nu hunnit testa sitt nya gebit och mogna i ett beslut om vad man vill göra. Så jag tror det finns bättre förutsättningar än tidigare att få folk att återvända.

Synen på arbetslivet har ändrats och idag är inte alla polis för livet längre – för vissa är det ett steg i karriären. De som slutar blir säkerhetsansvariga på olika företag eller går till andra statliga myndigheter som Migrationsverket eller MSB, ofta med högre lön och bättre arbetstider.

Vad har polisen att locka med?

– Vi lockar dom med uppdraget – vikten av ett uppdrag att stå för stadgan i samhället, en mycket god arbetsmiljö, trivsel och kamratskap.

Yrke i medvind

Dessutom tycker Mattias Forssten att man känner av de politiska vindarna i Sverige, där samtliga partier vill stärka polisen.

– Tittar man runt i Europa är det många polismyndigheter och polisverksamheter som pratar om hur de ska minska med motsvarande numerär som vi faktiskt ska öka med. Så då är det svårt att känna att man inte är i medvind, säger Mattias Forssten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.