Ett hundratal nya poliser behövs i Värmland. Foto: SVT

Kampanjar för fler poliser

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar polisen en kampanj för att få fler att söka till polishögskolan. När antagningen öppnar idag hoppas polisen i Värmland att många kommer att anmäla sitt intresse.

– VI har behov av ett hundratal minst, säger Mattias Forssten på polisen i Värmland.

Idag öppnar antagningen till polisutbildningen, en utbildning som inte har lyckats fylla sina platser med sökande den sista tiden. Till höstens utbildning erbjöds 791 personer en plats, men det var bara 663 som studerade där tre veckor efter terminsstarten.

I samband med att antagningen öppnas i dag lanseras en ny kampanj som ska få fler att söka. På polisens hemsida och i sociala medier finns filmer och information om utbildningen och i Karlstad kommer polisen också att vara ute på stan och prata med folk.

– Vi riktar oss till alla och det är inte heller bara polisiära förmågor vi söker, utan vi behöver även utöka de civilanställda inom polisen. Vi ska ju växa ganska omfattande, är vår förhoppning, säger Mattias Forssten, områdeschef för lokalpolisområde Karlstad.

Vill ha 100 nya poliser i Värmland

Inför valet lovade alla partier mer resurser till polisen. Några av dem lovade 10 000 fler polisanställda. Exakt hur det blir med den saken är oklart innan en ny regering är på plats, men att det behövs fler poliser även i Värmland är ingen nyhet.

– Jag ser ju att vi har behov av ett hundratal minst, för att kunna öka den service som vi vill kunna ge till allmänheten i Värmland, säger Mattias Forssten.

Vad krävs för att man ska bli en bra polis?

– Ett gott omdöme, en hög ambition om att vara på plats och hjälpa till. Vi brukar prata om att skydda, förhindra och ställa till rätta. En vilja att vara en del av positiva krafter i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.