Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sunnes socialdemokrater och moderater har råkat rejält i luven på varandra efter gårdagens fullmäktigebeslut om att skjuta Klättenskolans vara på framtiden. Foto: Olle Ängeby/SVT

Politiskt bråk i Sunne efter beslutet om Klättenskolan

Uppdaterad
Publicerad

Klättenskolans framtid är fortfarande oviss efter att kommunfullmäktige i går beslutade utreda skolans framtid på nytt.

– Samma personer som har stått där i fullmäktige och argumenterat häftigt för att det blir för kort tid för föräldrar och elever att anpassa sig till en ny skola lägger på en månad till. Obegripligt, säger Henrik Frykberger (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den elfte april gick förslag till beslut om att lägga ner Klättenskolan igenom i kommunstyrelsen tack vare att Socialdemokraterna och Centerpartiet avstod från att rösta.

Nu vill Socialdemokraterna att Klättenskolan ska finnas kvar som en F-3-skola, i stället för dagens F-6.

– Mellan kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har det varit informationsmöten både med vårdnadshavare och bygden. Det har vi tagit med oss i våra partier och efter det har vi kommit fram till det här beslutet, säger Linda Johansson (S), oppositionsråd.

Möter hård kritik

Oppositionens ställning möter dock hård kritik från Henrik Frykberger (M), som menar att de skulle ha röstat ner förslaget om nedläggning vid ett tidigare skede ifall de inte trott på förslaget.

– Det blir att beslut ska tas i maj, när det är två veckor kvar på skolan. Samtidigt som den kritiken de här partierna riktat mot oss är att det varit för kort tid från beslut till att skolan slutar. Nu förlänger de den tiden med en månad till, säger han.

Linda Johansson (S) motiverar återremissen med att den var nödvändig.

– Vårt yrkande handlar om att vi vill att Klättenskolan från och med höstterminen 2024 ska vara en F-3-skola. Jag fick berättat för mig att ett sådant beslut inte kunde tas i fullmäktige innan det var berett. Därav blev det en remiss, säger hon.

F-3 innebär att skolan innefattar förskoleklass till tredje klass, medan F-6 inkluderar klasserna upp till sexan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.