Fotograf Marta Bogdanska och hennes bildkonst utställd på gata i Landskrona Foto: Karolina Sobel

Polsk fotograf får Selma Lagerlöf-sällskapets stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Marta Bogdańska är en polsk fotograf och bildkonstnär och hon ”har tagit Selma Lagerlöfs tankar och ord vidare i sin utställning Love that dare not speak its name”. Det tycker Selma Lagerlöfs-sällskapet, som under söndagseftermiddagen delade ut stipendiet i Berättarladan i Rottneros.

Årets stipendiat kunde inte komma till Värmland för att ta emot sitt inramade diplom utan sällskapet fick nöja sig med att ha henne med på videolänk. Men det var en glad bildkonstnär som tackade och berättade om sina olika bildprojekt, där Selma Lagerlöf finns närvarande på flera sätt. Med stor entusiasm berättade Marta Bogdańska bland annat om sina förhoppningar att få gräva djupare i arkiven på Mårbacka och på Kungliga biblioteket i Stockholm.

I klippet hör ni mer om hur Marta Bogdańska hoppas kunna jobba vidare med sin konst där Selma Lagerlöf fortsätter spela en central roll.

-Parallellerna mellan Marta och Selma finns i deras budskap till sina medmänniskor och att hon beskriver, likt Selma, kärlek mellan alla. Att det inte ska ha någon betydelse vem man älskar, säger Eva Eriksson ordförande för Selma Lagerlöfs-sällskapet.

Motiveringen: Sprider viktigt kärleksbudskap

Stipendiet har instiftats av entreprenören Lars Wingefors och ska tilldelas den som bidrar till att väcka intresse för, och öka kunskapen om, Selma Lagerlöfs auktualitet i vår nutid. För 2021:s Selma-stipendiat motiverar sällskapet sitt val så här:

”Marta Bogdanska får stipendiet för att hon förmedlar medmänsklighet och sprider det viktiga budskapet att det är kärleken som ska stå i fokus, inte vem den riktas till. Förhoppningsvis kan kommande generationer slippa de fördomar och den diskriminering som hämmade Selma Lagerlöf och många andra under hennes livstid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.